« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
UPLITANJE U STRUKU

Sindikat zaposlenih u srednjim školama protiv prijedloga zakona o udžbenicima

Sindikat ocjenjuje krajnje neprihvatljivim rješenje kojim konačnu odluku o izabranom udžbeniku daje vijeće roditelja

(Arhiva)
Više o

udžbenici

,

Zakon o udžbenicima

,

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske neće poduprijeti konačan prijedlog zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, koji je na dnevnom redu sjednice Hrvatskoga sabora, priopćio je danas taj sindikat.

S tim u svezi, sindikat traži da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa taj prijedlog zakona povuče iz saborske procedure. U priopćenju navodi i da će saborskim zastupnicima predložiti da takav prijedlog zakona - ne podupru.

Osim vrlo složene i dugotrajne procedure odabira udžbenika, sindikat ocjenjuje krajnje neprihvatljivim rješenje kojim konačnu odluku o izabranom udžbeniku daje vijeće roditelja.

Iako smo prije Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa upozorili na besmislenost takvog rješenja, ono je ipak našlo mjesta u konačnom prijedlogu zakona, ističe u priopćenju Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Kako navodi, prijedlogom zakona želi se propisati kako, pošto stručni aktivi na razini škola odaberu udžbenike, vijeće roditelja daje konačnu ocjenu i odabir, i to ne na temelju stručne analize, nego isključivo na temelju cijene udžbenika.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske smatra da je to izravno upletanje u stručne nastavničke kompetencije.

"Uz dužno poštovanje roditeljima, većina njih nema stručne kompetencije za odabir udžbenika, pogotovo ne za sve predmete, kojima bi se trebali u jednoj školi koristiti sljedeće četiri godine.

Tu dolazimo i do nerješivog problema za prve razrede i osnovnih i srednjih škola u kojima se vijeće roditelja osniva tek u listopadu", navodi taj sindikat i pita: "Zar će se do tada čekati njihova odluka?" (hina/metro-portal)

09.02.2010. 11:17:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh