« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IĆI MIĆI BRODIĆI

Sindikat pomoraca traži plavi dizel u obalnom linijskom prometu

Pomorci su naveli nekoliko načina na koji bi se izdaci iz proračuna mogli smanjiti, a da se pritom ne oštet niti putnici niti njihova radna mjesta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tea Cimaš/Cropix)
Više o

Vlada

,

plavi dizel

,

Sindikat pomoraca Hrvatske

,

pomorski promet

Sindikat pomoraca Hrvatske danas je javno pozvao Vladu RH da se u javnom obalnom linijskom pomorskom prometu 2010. godine omogući uporaba "plavog dizela" jer bi se tako smanjili troškovi poslovanja i ublažilo izdavanje novca iz proračuna za tu namjenu ove godine.

Ove godine iz proračuna je za javni obalni linijski promet namijenjeno 345 milijuna kuna, što je 42 milijuna kuna manje od prošlogodišnjih 387 milijuna. Uvođenjem 'plavog dizela' u 2010. godini pokrili bismo većinu novca koji nedostaje, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Splitu predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Vladimir Svalina.

Po njegovim riječima, procjenjuje se da bi se ukidanjem dužobalne brodske pruge, kojom se sjever Jadrana od Rijeke spaja s Dubrovnikom na jugu, uštedjelo do 25 milijuna kuna na godinu, ali bi se time, kako je dodao, "zadao težak udarac zaposlenim pomorcima, posebice u Jadroliniji".

Svalina je također istaknuo da bi se povećanjem cijena karata za pomorski promet na godinu moglo zaraditi i do 15 milijuna kuna više nego sada, ali se pritom, kako je upozorio, mora voditi računa da povećanjem cijena karata ne budu pogođeni korisnici pomorskog prometa koji žive i rade na otocima.

Koordinator Sindikata pomoraca u Jadroliniji Dragomir Mucić je istaknuo kako nije protiv "povlaštenih karata" u pomorskom prometu, ali treba spriječiti njihovu zloporabu. "Postoji problem vinjeta jer je podijeljeno više vinjeta nego što je evidentiranih stanovnika na otocima", upozorio je Musić.

Na konferenciji za novinare također je upozoreno na, kako je rečeno, tzv. "političke pomorske linije", noćne linije koje ostvaruju mali promet, a nanose troškove i opterećuju proračun, te Sindikat pomoraca traži da se one ukinu. (hina/metro-portal)

03.03.2010. 00:11:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh