« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Sindikat policije traži doživotnu kaznu za ubojice policajaca

Ne zanima nas recesija, na sigurnosti se ne smije štedjeti, izjavljuju iz SPH.

(Siniša Sunara, CROPIX)
Više o

doživotni zatvor

,

samoubojstvo policajca

,

Dubravko Jagić

,

pljačka u Sesvetama

,

Kazimir Dužnović

,

Sindikat policije Hrvatske

,

SPH

,

Miomir Jačimović

,

policijska oprema

Sindikat policije Hrvatske (SPH) zatražio je danas uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubojice policajaca, bez mogućnosti pomilovanja te veće zatvorske kazne za sve oblike napada na njih.

Izrazivši sućut obitelji kolege Ivana Grbavca, ubijenog u krvavoj pljački banke u Sesvetama, predsjednik SPH Dubravko Jagić rekao je na konferenciji za novinare da je stravično koliko je okorjelih kriminalaca, recidivista spremnih ubiti, na slobodi umjesto iza rešetaka.

Na sigurnosti se ne smije štedjeti, recesija me ne zanima, kazao je Jagić, dodavši da policajci nemaju dovoljan broj kvalitetnih pancirki, a nerijetko su im uniforme stare i trošne.

Sindikat traži i da se sve auto-ophodnje opreme sačmaricama i kratkim automatskim oružjem jer, kako kažu, kriminalci više ne idu u pljačke s plastičnim pištoljima, već do zuba naoružani teškim oružjem.

Sindikat traži i da se praktikanti povuku s ulica u policijske postaje, s obzirom da je među policajcima koji su intervenirali u pljački banke u Sesvetama bio i jedan praktikant.

Sindikat poziva sve zaposlene u MUP-u da 8. svibnja u 15 sati, u vrijeme pogreba sesvetskog policajca, minutom šutnje odaju počast poginulom kolegi te da sve auto-ophodnje na minutu uključe svjetlosne i zvučne signale.

Istaknuvši da im se sa svakom promjenom vladajuće garniture već 15-ak godina daju ista obećanja, Jagić je kao moguću metodu borbe najavio štrajk, do kojega će doći ako se niti nakon razgovora s nadležnima ne ispune traženi uvjeti.

Miomir Jačimović iz Republičkog sindikata radnika Hrvatske, sektora zaštitara, ocijenio je da je izjava načelnika Ureda ravnatelja policije Krunoslava Borovca o odgovornosti zaštitara "prebacivanje loptice odgovornosti".

Zaštitar u Raiffeisen banci nije pogriješio, u trenutku pljačke bio je za videonadzorom, obavijestio je operativni centar i trudio se biti što tiši kako bi izbjegao mogućnost pokolja u samoj poslovnici, ustvrdio je Jačimović.

Ocijenio je da su propisi o postupcima u pojedinim situacijama loši te da nije ostvarena kvalitetna suradnja policije i zaštitara.

Uz ubijenog 24-godišnjeg policajca Ivana Grbavca, u pljački banke u Sesvetama uhićeni 28-godišnji razbojnik Kazimir Dužnović ranio je četvoricu policajaca, od kojih se jedan još bori za život. (hina/metro-portal)

07.05.2009. 13:20:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh