« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina
PRIPAZITE

Simptomi depresije koje ne smijete ignorirati

Stručnjaci tvrde da je situacija alarmantna jer se često simptomi ne prepoznaju na vrijeme, tj. brkaju se "običnom" tugom i umorom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

depresija

,

klinička depresija

,

simptomi

Depresija je prerasla u pravu epidemiju, jer ljudi s tom dijagnozom stvarno ima svakoga dana sve više, no stručnjaci tvrde da je situacija još i gore jer se često simptomi ne prepoznaju na vrijeme, tj. brkaju se "običnom" tugom i umorom.

Poznavati simptome prave, kliničke depresije koju obično slijede i suicidalne sklonosti izuzetno je važno, kao i znati rane znakove i upozorenja koja mogu biti ključna u sprječavanju daljnjeg razvoja ove opasne bolesti.

Stoga, evo šest simptoma koje nikako ne smijete zanemariti:

Bol - depresija i bol imaju zajedničke kemikalije u mozgu, što znači da depresija može promijeniti kako doživljavate bol i promijeniti osjetljivost. Neobjašnjiva tjelesna bol, poput glavobolje, bolova u trbuhu ili leđima, mogu biti znakovi lošeg mentalnog zdravlja i, ako dugo traju, nemojte ih ignorirati.

Hrana i težina - početak depresivne 'epizode' može biti praćen gubitkom kilograma ili dobivanjem na težini. Način prehrane također se može promijeniti - prejedanje ili gubitak interesa za hranom mogu biti pokazatelji da depresija utječe na dio mozga povezan s užitkom i kontrolom apetita.

Iznenadna izolacija od društva - ako ste društveni, ali odjednom nemate volje ni želje sudjelovati u prethodno dogovorenim aktivnostima, pokušajte prepoznati zbog čega je do toga došlo. Izolacija i socijalno povlačenje su česti simptomi depresije. Također biste trebali paziti na "tupi" izgled lica. Depresija može uzrokovati manje aktivne mišiće lica, što rezultira smanjenjem emocionalnog izražaja.

Poremećaj spavanja - ako primjećujete da u zadnje vrijeme imate problema sa spavanjem, osjećate se nemirno tijekom noći ili jednostavno ne možete ustati ujutro, obratite pažnju. Promjene u normalnim obrascima spavanja mogu ukazivati na depresiju.

Smanjen libido - gubitak želje za seksualnim odnosima može također biti znak upozorenje, jer se smanjen libido često povezuje s faktorima poput stresa i umora. Gubitak želje često je povezan s kemijom u mozgu, to jest kako definirate i doživljavate užitak.

Zbunjenost - sporo razmišljanje, zaboravljivost i nemogućnost donošenja odluka, normalne su ljudske osobine, ali u prevelikoj mjeri mogu ukazivati na depresiju. 

08.05.2017. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh