« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NEMA ODGODE

Šimonović: Pravosuđe neće biti razlog kašnjenja pregovora s EU

POGLEDAJTE VIDEO - Sve spekulacije o tome da treba odgoditi zaključenje pregovora s EU zbog neučinkovitosti naprosto ne stoje, izjavio je ministar

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix/Infopunkt)
Više o

Haaški sud

,

pregovori s EU

,

Ivan Šimonović

,

topnički dnevnici

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović ustvrdio je danas da učinkovitost i neovisnost hrvatskoga pravosuđa dobro napreduju te da zbog pravosuđa neće kasniti završetak pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, kao što pišu neki mediji.

Šimonović je to rekao u uvodnom govoru na predstavljanju rezultata dvaju projekata u sklopu reforme pravosuđa osvrćući se na nagađanja o tome hoće li se, među ostalim, i zbog pravosuđa odgoditi pristup Hrvatske Europskoj uniji.

Sve spekulacije o tome da treba odgoditi zaključenje pregovora s Europskom unijom zbog neučinkovitosti naprosto ne stoje, rekao je ministar, dodajući: "Impliciram da je sve o čemu se spekulira politički, a ne stručni aspekt."

Također je rekao kako je u posljednje vrijeme jedini ozbiljan problem bilo pitanje suradnje s Haaškim sudom zbog dostave tzv. topničkih dnevnika.

Ministar Šimonović očekuje da će se poglavlje o pravosuđu ipak otvoriti u lipnju, a nada se da će vrlo brzo Europska komisija poslati skicu pregovaračkog stajališta državama članicama. Ključno je, smatra Šimonović, da države članice prihvate i usklade stajalište dovoljno brzo kako bi se ono prihvatilo u lipnju i kako bi počeli pregovori.

Vezano uz "topničke dnevnike" rekao je da tu uvijek ima pomaka. "Sud je zahtijevao - dostavi dokumentaciju ili uvjerljivo objasni što se s njom dogodilo i tko je za to odgovoran, i mislim da smo to učinili", istaknuo je.

Na pitanje je li suradnja s Haaškim sudom političko ili pravosudno pitanje ministar je odgovorio da je to kombinacija jer države članice odlučuju o tome hoće li se poglavlje otvoriti po političkim kriterijima, a jedan od političkih kriterija je "njihova ocjena jednog aspekta međunarodne pravosudne suradnje".

Vezano uz sporazum Hrvatske i BiH o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima Šimonović je rekao da je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa već zaprimilo 16 zahtjeva sudova, od čega ih je šest poslalo u BiH, a za ostale se čeka da se steknu preduvjeti.

BiH očekuje da će postupak u toj zemlji trajati od tri do četiri mjeseca, a Šimonović je rekao kako ne bi bio nezadovoljan ni da se nakon šest mjeseci riješe sve poslane zamolnice. Dodao je da iz BiH još nije stigla nijedna zamolnica. (hina/metro-portal)

12.04.2010. 14:29:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh