« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
IZBORI

Sikstinska kapela zatvorena zbog konklava

Posjetitelji od jučer ne mogu razgledati glasovite Michelangelove freske i druge neprocjenjive zbirke sakralne umjetnosti

Sikstinska kapela je zatvorena za javnost
Sikstinska kapela je zatvorena za javnost (Wikipedia)
Više o

Sikstinska kapela

,

konklave

,

izbor novog pape

,

zatvorena

Sikstinska kapela zatvorena je zbog priprema za konklave na kojima će biti izabran novi papa nakon odreknuća Benedikta XVI. Stoga posjetitelji od danas ne mogu razgledati glasovite Michelangelove freske i druge neprocjenjive zbirke sakralne umjetnosti. Nakon izbora pape Sikstinska kapela ponovno će biti otvorena za javnost.

Prema odredbama Apostolske konstitucije, Sikstinska kapela privremeno se zatvara za javnost tijekom priprema za "opću kongregaciju".  Ukupno će 115 kardinala izbornika mlađih od 80 godina zasjedati u Sikstinskoj kapeli kako bi izabrali novog papu, a za tu zadaću obvezni su prisegnuti na zavjet tajnosti pod prijetnjom izopćenja. Konklave bi trebale početi idući tjedan, a Vatikan se nada da će novi papa biti izabran prije Uskrsa koji ove godine pada na 31. ožujka.

Posebna peć bit će postavljena u kapelu gdje se kardinalski glasački listići spaljuju nakon dva kruga glasovanja na dan. Bijeli dim poručuje svijetu da je novi papa izabran, dok crni dim znači da papa nije izabran i da se postupak idući dan mora ponoviti.

06.03.2013. 04:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh