« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 21 dan i 17 sati
ZNATE LI?

Sigurna udaljenost nije jednostavna stvar

Koja je sigurna udaljenost za fizičke aktivnosti? Ipak više od dva metra, pa prilikom šetanja, trčanja i vožnje biciklom treba dodatno biti na oprezu

Na biciklu je - veća
Na biciklu je - veća (Arhiva)
Više o

pandemija

,

Covid-19

,

sigurna udaljenost

U mnogim su državama tjelesne aktivnosti poput hodanja, bicikliranja i jogginga bile dopuštene i tijekom najvećeg broja zaraženih tijekom pandemije. Pritom je važno održavati odgovarajuću udaljenost od drugihpiše Medium.

Tipično pravilo u mnogim državama je jedan do dva metra udaljenosti, što se čini učinkovitim za stanje mirovanja, ali prilikom šetanja, trčanja i vožnje biciklom treba dodatno biti na oprezu.

Kada netko kihne ili zakašlje usred trčanja, čestice ostaju u zraku pa osoba koja trči iza nje prolazi direktno kroz oblak kapljica.

Kako bi ispitali sigurnost udaljenosti, znanstvenici su se poslužili simulacijom koja se uobičajeno koristi za testiranja sportaša. Simulacija bilježi količinu čestica sline koju osobe proizvode dok hodaju ili trče i to iz različitih pozicija.

"Ljudi koji kišu ili kašlju šire kapljice većom snagom, ali i samo disanje za sobom ostavlja tragove", zaključio je Bert Blocken, profesor i jedan od suradnika u istraživanju.

Stoga se zbog koronavirusa preporučuje veća udaljenost ako se nalazite iza druge osobe kako bi se izbjegla putanja čestica. Tada je opasnost prijenosa najveća.

Prema rezultatima istraživanja, savjetuje se udaljenost od četiri do pet metara za osobe koje hodaju u istom smjeru, a u slučaju trčanja razmak se povećava na deset metara, a za vožnju biciklom - na barem 20 metara.

Možda je najbolji način zaštite fizička aktivnost kada niste u blizini drugih ljud

01.10.2020. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh