« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
QUEER SEZONA

Serija radova Denisa Butorca

20 godina umjetnosti, aktivizma i ljubavi - Queer Zagreb sezona 2022.

Denis Butorac
Denis Butorac (Denis Butorac)
Više o

radovi

,

Denis Butorac

,

Queer sezona 2022

Serija vizuala za ožujak i travanj 20. Queer Zagreb sezone, u okviru Dominovog programa podrške mladim vizualnim umjetnicima, nastala je u suradnji s nagrađivanim fotografom Denisom Butorcem. Radovi na temu queer identiteta u Hrvatskoj tijekom cijele godine krasit će jumbo plakat na Savskoj cesti kod Krivog puta koji je zakupljen u suradnji s Arto oglašavanjem te uz podršku tvrtke Lelo.

Denis Butorac u ovoj seriji radova fokus stavlja na autentičnost queer pojedinca koja je često meta osude okoline. Njegovi radovi pozivaju na spoznavanje i prihvaćanje onoga što odstupa od onoga na što smo navikli.

"Osobni stil pojedinca naizgled je banalan motiv, ali može biti izvor nerazumijevanja ako odstupa od društvenih normi. Ovom serijom portreta prikazujem osobe čiji se queer identitet na fotografijama manifestira primarno vizualno: odjećom, šminkom, pozom i frizurom. Smještajući subjekte koji nisu modeli u okruženje studijskih uvjeta, reproduciram postupke modne fotografije s ciljem normiranja naglašene estetike. Autorsko iskustvo kao modnog fotografa crpim iz osobnog položaja drugosti te stalnog sukoba s predrasudama konzervativne okoline." Denis Butorac

Denis Butorac (1992.) diplomirao je na Katedri za Fotografiju pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Osim Dekanove i dviju Rektorovih nagrada, dobitnik je novčane potpore i nagrade Marina Viculin koja se dodjeljuje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije. Prvom samostalnom izložbom Homesick predstavio se 2018. godine u okviru 10. izdanja međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Izlagao je na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. U svom umjetničkom radu, fotografiju koristi kao medij kojim najčešće istražuje teme poput identiteta, obitelji i tradicije, čime gradi vlastite narativne serije u kojima spaja dokumentarni i konceptualni rad.

Više o Queer Zagreb sezoni 2022. saznajte na: https://thisisadominoproject.org

28.02.2022. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh