« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
GLUPO?

Senatski odbor za vanjske poslove odobrio plan napada na Siriju

Ako Ameri krenu, a Rusija da rakete Iranu i oni njima zaspu Izrael ... vrijeme je da počnemo kopati skloništa

Ameri će napasti Tomahawcima, junački iz daljine
Ameri će napasti Tomahawcima, junački iz daljine (Arhiva)
Više o

SAD

,

Rusija

,

Sirija

,

napad na Siriju

Senatski odbor za vanjske poslove SAD-a odobrio je predsjedniku Baracku Obami pravo na uporabu sile kao odgovor na korištenje kemijskog oružja sirijskog predsjednika Bašara al-Asada protiv civilnog stanovništva u tamošnjem građanskom ratu.

Odbor je glasao sa 10 naprema sedam za primjenu vojne sile, a jedan je član odbora glasovao samo s 'prisutan'. Zaključci odbora bit će uključeni u zakon koji je u pripremi. Nakon odluke odbora slijedi rasprava pred Senatom sljedeći tjedan.

Senatori su glasali za ograničenu vojnu intervenciju koja bi trajala maksimalno 60 dana, uz mogućnost produljenja na 90, ali bez razmještanja snaga na tlu.

Glasanjem vanjskopolitičkog odbora otvoren je put za raspravu na plenarnoj sjednici Senata sljedeći tjedan, a s rezolucijom se još mora suglasiti i Predstavnički dom.

Rusija tvrdi da su pobunjenici krivi za kemijski napa

Rusko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da je napad od 19. ožujka kemijskim oružjem na civilno stanovništvo u predgrađima Damaska, u kojem je poginulo između 280 i 1.400 ljudi, počinjen oružjem kakvo koriste pobunjenici, a ne vojska predsjednika Bašara al-Asada. Rusi navode da je projektil koji je bio punjen smrtonosnim nervnim plinom sarinom ispaljen s položaja koje su tada zauzimali pobunjenici. Prema istraživanju koje su proveli Rusi, upotrijebljeno oružje nije dio standardne opreme sirijske vojske i, prema njihovim saznanjima, proizvedeno je na sjeveru zemlje za Brigade Bašira al-Nasra. 

Ministarstvo vanjskih poslova ističe da se ruske podatke ignorira te da zemlje koje za kemijski napad kod Damaska optužuju sirijsku vladu umanjuju važnost dokaza koji govore suprotno.

Rusija: U udaru na Siriju mogao bi biti pogođen nuklearni reaktor

Rusija je u srijedu upozorila da bi vojni udar na Siriju mogao imati katastrofalne posljedice ukoliko bi projektil pogodio manji reaktor u blizini Damaska koji sadrži radioaktivni uran. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da hitno procjeni rizik jer SAD razmatra pokretanje vojne akcije protiv Sirije. 'Ukoliko bi bojeva glava, namjerno ili slučajno, pogodila reaktor MNSR u blizini Damaska, posljedice bi mogle biti katastrofalne', stoji u priopćenju ministarstva.

Skoro cijela Sirija bez električne energije

Skoro cijela Sirija nakon napada na dalekovod u središnjem dijelu zemlje ostala je bez električne energije, priopćio je u srijedu na državnoj televiziji ministar energetike. 'Teroristički napad na dalekovod u središnjem dijelu zemlje izazvao je prekid u opskrbi električnom energijom u većini sirijskih regija', kazao je Imad Kamis obećavši da će se stanje s opskrbom struje postupno normalizirati. Bez struje je ostao i Damask i njegova predgrađa te područja oko Dumara na zapadu i Džaramana na jugoistoku Sirije. Nestanci struje u Siriji od izbijanja pobune u ožujku 2011. sve su učestaliji.

Obama: zbog Sirije u pitanju vjerodostojnost Amerike

Američki predsjednik Barack Obama, koji pokušava skeptični Kongres uvjeriti da odobri njegov plan vojnog udara na Siriju, u srijedu je kazao da će u suprotnom ugroziti međunarodni ugled Amerike, kao i svoju vlastitu vjerodostojnost. 'Nije u pitanju moja vjerodostojnost, već vjerodostojnost međunarodne zajednice, Amerike i Kongresa', rekao je Obama tijekom posjeta Stockholmu objasnivši da bi se trebalo čvrsto stajati iza vlastitih riječi kada se tvrdi da su 'međunarodne norme važne'. Obama opetovano ističe da međunarodna zajednica ne može ostati nijema prema 'barbarstvu koje se događa u Siriji', posebice prema napadu kemijskim oružjem za koji prst krivnje upire u režim predsjednika Bašara al-Asada. Upitao se kako Kongres može biti vjerodostojan ako odbije akciju u Siriji, a donosi odluku o zabrani uporabe kemijskog oružja. Analitičari tvrde da se Obama odgodom vojne akcije na Siriju politički opasno kocka. Američki predsjednik prvo želi da podijeljeni Kongres odobri njegov plan napada.

Putin: Kongres nema pravo upotrijebiti silu u Siriji bez UN-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je izjavio kako američki Kongres nema pravo odobriti upotrebu sile protiv Sirije bez odluke UN-ova Vijeća sigurnosti te da bi takav potez predstavljao čin agresije.

Putin smatra da je svaka odluka koja se donese bez odobrenja UN-ova Vijeća sigurnosti agresija, osim samoobrane. 'Ono što sada čine Kongres i američki Senat zapravo je ozakonjenje agresije, a to je u načelu nedopustivo', rekao je. Ruski je predsjednik kazao i kako je američki državni tajnik lagao članovima Kongresa o Al Kaidinoj ulozi u sirijskom sukobu, što bi, smatraju promatrači, moglo još više pojačati napetosti neposredno prije održavanja sastanka predstavnika zemalja članica G20 u četvrtak u Sankt Peterburgu.

05.09.2013. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh