« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
PODIZANJE RAZINE OBRAZOVANJA

Senat postrožio kriterije za upis u akademsku godinu 2012./13.

"Ove smo godine predložili da se postrože uvjeti upisa što se tiče Sveučilišta u Zagrebu, koje se po općim naputcima Senata želi profilirati kao elitnije sveučilište", kazao je Antonije Dulčić

Više o

upisi na fakultete

,

Zagrebačko sveučilište

,

Senat Sveučilišta

,

kriteriji

Senat Sveučilišta u Zagrebu na jučer održanoj sjednici donio je odluku o kriterijima za upis u I. godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija za akademsku godinu 2012./2013. prema kojoj je većina sastavnica Sveučilišta izmijenila upisne kriterije, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Rektoratu Sveučilišta, javlja Hina.

Promjene se prije svega odnose na podizanje upisnih kriterija za upis na tehničke i prirodoslovne studije za koje će se tako tražiti matematika na višoj razini, te za upis na nastavničke i društveno-humanističke studije, gdje će se tražiti položen hrvatski jezik na višoj razini. Senat je odluku donio na temelju preporuka o upisnim kriterijima i rokovima za upis Radne skupine za državnu maturu Sveučilišta u Zagrebu, koje je zadaća određivanje načina primjene državne mature za upise na visoka učilišta.

"Ove smo godine predložili da se postrože uvjeti upisa što se tiče Sveučilišta u Zagrebu, koje se po općim naputcima Senata želi profilirati kao elitnije sveučilište", kazao je predsjednik Radne skupine Antonije Dulčić. "U tom duhu, od fakulteta i umjetničkih akademija zatraženo je da ponovno razmotre svoje kriterije, te da ih gdje god je to moguće podignu s niže na višu razinu".

Cilj promjena je, objasnio je, podizanje razine visokog obrazovanja u Hrvatskoj i jačanje povjerenja u njega, te razvoj imidža zagrebačkog sveučilišta kao elitnog visokog učilišta.

U promišljanju o podizanju upisnih kriterija s niže "B" na višu "A" razinu posebno je analiziran problem matematike, napomenuo je Dulčić, budući da se u polaganju mature iz matematike te dvije razine jako razlikuju ne toliko po težini, koliko po sadržaju. Razina matematike bit će podignuta na višu razinu "A" na 12 sastavnica Sveučilišta i to na svim studijskim programima koji se izvode na arhitektonskom, ekonomskom, građevinskom, grafičkom, medicinskom, učiteljskom, veterinarskom, stomatološkom i Fakultetu prometnih znanosti, dok će Agronomski fakultet višu razinu matematike tražiti za upis na dva studijska programa (hortikultura i krajobrazna arhitektura), a Filozofski fakultet i Hrvatski studiji na studiju psihologije.

Napomenuo je da je matematiku na višoj razini dosad položilo više od devet tisuća učenika u Hrvatskoj, od čega više od polovice - oko pet tisuća iz strukovnih škola, a četiri tisuće iz gimnazija. "Prema tome, strahovi da se učenici iz strukovnih škola zbog podignutih kriterija neće moći upisati na tehničke studije posve su neutemeljeni", kazao je.

Razina hrvatskog jezika bit će podignuta na višu razinu na osam sastavnica Sveučilišta, i to na Akademiji dramske umjetnosti, geodetskom, arhitektonskom, medicinskom i stomatološkom fakultetu, na četiri studijska programa Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Agronomskom fakultetu, te Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Dulčić se osvrnuo i na bodovanje izbornih predmeta za upis na niz fakulteta društvenih smjerova. "Praksa je pokazala da učenici odabiru jednogodišnje predmete gdje je gradivo puno manje", rekao je Dulčić dodavši kako je tim fakultetima sugerirano da to revidiraju.

09.11.2011. 14:56:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh