« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ZABRINJAVAJUĆE BROJKE

Seksualno nasilje među američkim vojnicima u porastu

U razdoblju od 2006. do 2011. godine seksualno nasilje vojnika poraslo je za 90 posto i 2011. godine zabilježeno je ukupno 2.811 kaznenih djela

Fotografija vijesti
Više o

seksualno nasilje

,

američka vojska

,

rat u Afganistanu

U posljednjih se pet godina seksualno nasilje među američkim vojnim snagama gotovo udvostručilo, što se pretvara u vrlo ozbiljan problem za vlasti te zemlje, javlja Hina.

U razdoblju od 2006. do 2011. godine seksualno nasilje vojnika poraslo je za 90 posto i 2011. godine zabilježeno je ukupno 2.811 kaznenih djela čiji su počinitelji američki vojnici a od toga broja gotovo polovica su bili seksualni zločini.

Američki vojnik počini prosječno svakih šest sati po jedan nasilni seksualni zločin, navodi američka vojska u izvješću objavljenom u četvrtak. U izvješću se dodaje da je ta vrsta kaznenih djela glavni uzrok ukupnog povećanja nasilnih djela čiji su počinitelji američki vojnici.

Porast zločina je vjerojatni rezultat 'relaksirane' discipline, ponašanja u međunarodnim operacijama, adrenalina koji skače zbog sudjelovanja u vojnim operacijama, visoke razine stresa i poremećaja ponašanja, navodi se u izvješću.

"Mnogi od naših najvećih izazova leže pred nama nakon što se naši vojnici vrate kućama i započnu s reintegracijom u svoje jedinice, obitelji i zajednice", kazao je zapovjednik glavnog stožera američke vojske Peter Chiarelli.

Vojska u izvješću navodi da broj nasilnih seksualnih djela koja počine američki vojnici raste puno brže od istih zločina u ostaloj populaciji i očekuje se da će se taj trend nastaviti.

Pet najučestalijih djela koja su u 2011. godini počinili američki vojnici su teški napad, silovanje, teški seksualni napad, nasilna sodomija i dječja pornografija.

Uočeno je i da vojnici koji pate od PTSP-a, traumatskih ozljeda mozga i depresije češće zlostavljaju svoje partnere.

Također je utvrđeno i da vojnici s PTSP-om tri puta češće zlostavljaju svoje partnerice od ostalih vojnika.


20.01.2012. 14:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh