« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
OBRANA

Šeks: Nisam zločinac, optužuju me obmanjivači i klevetnici

Vladimir Šeks ne taji da je bio na ispitivanju u DORH-u, ali odlučno demantira da je povezan s ratnim zločinima

Vladimir Šeks
Vladimir Šeks (Bernard Covic / Cropix)
Više o

Vladimir Šeks

,

ratni zločini

,

Inicijativa mladih za ljudska prava

,

Osijek 1991.

Vladimir Šeks je gostovao u Dnevniku 3 HTV-a i izjavio da nije ratni zločinac, a sve koji tvrde drugačije nazvao je "obmanjivačima i klevetnicima koji pokušavaju krivotvoriti hrvatsku povijest", piše Hina.

Potvrdio je da je bio u Državnom odvjetništvu (DORH) nakon što je vidio da je, kako je rekao, "neka tzv, nevladina udruga - Inicijativa mladih za ljudska prava" protiv njega podnijela kaznenu prijavu jer je "zataškavao i propustio kazniti ratne zločine koje su u Vukovaru od lipnja do kolovoza 1991. počinili Zbor narodne garde i teritorijalna obrana".

Izjavio je da je zatražio od zamjenice glavnoga državnog odvjetnika objašnjenje na čemu se temelji kaznena prijava.

"Došao sam do zaprepašćujućega podatka da se je predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava u listopadu prošle godine razgovarao s gospođom Radojkom Mrkić koja me je, prema izjavi predstavnika te inicijative, oko 10. kolovoza 1991. nazvala telefonom i pitala znam li nešto o sudbinu njezina supruga te da sam najprije bio jako ljubazan, a onda mi je ona rekla da joj je suprug Srbin na što sam joj ja poklopio slušalicu i nešto joj ružno rekao", kazao je Šeks.

To bi, rekao je, bili razlozi zašto se diže medijska buka i zbog kojih bi on morao odgovarati po zapovjednoj odgovornosti za neke navodne zločine Zbora narodne garde u Vukovaru iz 1991.

Inicijativa mladih za ljudska prava predala je, kako je izvijestio HTV, Državnom odvjetništvu dokumentaciju o zločinima počinjenim u Vukovara u ljeto 1991. Tvrde da imaju iskaze ljudi čiji su članovi obitelji bili ubijeni ili nestali, a među njima je i iskaz osobe koja tvrdi da je o zločinima obavijestila tadašnjega ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića i šefa Kriznog stožera za istočnu Slavoniju Vladimira Šeksa .

Šeks je također izjavio da će "DORH izdati priopćenje u kojemu će navesti da razlozi koje Amnesty International navodi kao dovoljne za pokretanje istrage protiv njega nisu nikakvi valjani razlozi već jedna perfidna zloćudna konstrukcija".

Vladimir Šeks ponovno je demantirao ocjene programske direktorice Amnesty Internationala Nicole Duckworth rekavši kako nije istina da je u Osijeku 1991. bio "u poziciji zapovijedanja", ustvrdivši da je "cijela konstrukcija Amnesty Internationala jedna velika laž" te da "Amnesty International radi na istim valnim dužinama kao Savo Štrbac.

15.01.2011. 09:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh