« Kultura
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
FESTIVAL

Sedmi Legendfest oživjet će Pićan

Ove je godine tema štrige, štriguni i krsnici koji će tijekom tri dana festivala okupirati Pićan

Legende ponovno na ulicama Pićna
Legende ponovno na ulicama Pićna (Arhiva)
Više o

Pićan

,

legende

,

Legendfest

,

štrige

,

štriguni

,

krsnici

Sedmi Legendfest, festival legendi, mitova i priča Istre održat će se 27., 28. i 29. srpnja 2012. u mjestu Pićan u organizaciji zagrebačke udruge Val kulture i općine Pićan uz potporu Istarske županije, Hrvatske turističke zajednice i drugih pokrovitelja i sponzora. Festival nije natjecateljskog karaktera. Svake godine je neka tema središnja, a ove godine su odabrane „štrige, štriguni i krsnici", upravo zbog jako puno mitova i legendi na tu temu u Istri.

Pićan, srednjovjekovni gradić udaljen tridesetak kilometara od Rapca. Od 7.st. je bio sjedište biskupije o čemu svjedoči mnogo vrijednih sakralnih predmeta i slika pohranjenih u crkvi ili župnom muzeju. Ističe se biskupski plašt protkan zlatnim koncem - dar austrijske carice Marije Terezije. Pićan je poznat i po kvalitetnom vinu, što je početkom ovog stoljeća, prilikom posjete, potvrdio i Ferdinand Habsburški. Crkveni toranj, visok 48 metara, treći je po visini u Istri.

Festival Legendfest dešava se na način multimedijalnog i interaktivnog spoja prostora, vremena i stila.

Za trajanja festivala, Grad Pićan obučen je u stare istarske tkanine, stanovnici u istarskoj nošnji, okus dobrog vina, vizuali glagoljice i zvuci istarske melodije. Pićnom hodaju divovi, štrige, gusari, vile, mlečani, carevi, biskupi ....

Svaki prostor, prazna kuća, livada ili trg ispunjeni su malim sadržajima kao npr. pjesnicima koji recitiraju, pripovjedačima, malim narodnim skečevima i predstavama.

Centralni projekti/predstave (istarske tematike, priče, legende) odvijaju se na glavnoj pozornici na otvorenom. Za vrijeme trajanja festivala posebno je interesantno djeci posjetiteljima koja se mogu uključiti u radionice i tako sudjelovati u izvođenju predstave koju pripreme uz stručnog voditelja. Ove se radionice odvijaju cijeli dan.

Cilj i svrha festivala je popunjavanje kulturno umjetničke ponude Istre, oživljavanje grada Pićna i Istarskih legendi. Posjetitelji mogu saznati ponešto o Istri, običajima, legendama, pričama i dobro se zabaviti.

Festival je ostao vrlo zapažen od lokalnog stanovništva, turista i posjetitelja koji su kroz dva dana mogli uživati u raznolikom kulturno umjetničkom programu i prekrasnom gradu Pićnu.

Ulaz na sve programe je besplatan !!!!!

19.07.2012. 09:16:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh