« Film
objavljeno prije 6 mjeseci i 13 dana
DOKUKINO

"Sedam zima u Teheranu" u Dokukinu KIC

Premijera nagrađivanoga dokumentarca "Sedam zima u Teheranu" Steffi Niederzoll, o teheranskoj studentici osuđenoj na smrt zbog ubojstva u samoobrani

Reyhaneh Jabbari
Reyhaneh Jabbari (Arhiva)
Više o

Dokukino KIC

,

Sedam zima u Teheranu

Uz pomoć minuciozno izrađenih maketa zatvorske spavaonice i sudnice, izvornog audio i vizualnog materijala koji je prokrijumčarila iz Irana, te glumice Zar Amir Ebrahim koja daje svoj glas mučno ubijenoj Reyhaneh, redateljica čini vidljivim nepravdu intrinzičnu samom sustavu i njegovu odnosu prema ženama te odaje počast ovoj paloj borkinji za ženska prava, ističe se u najavi. 

Gorka opomena upućena šerijatskom pravosuđu podsjeća zašto je već od prvih dana antirežimskih prosvjeda u Iranu slogan "žena, život, sloboda!" postao dominantan poklič cijelog pokreta, dodaje se.

U ljeto 2007. jedan je stariji muškarac angažirao studenticu arhitekture Reyhaneh Jabbari da mu redizajnira ured, a prilikom pregledavanja lokacije pokušao ju je silovati. Ona ga je u samoobrani izbola nožem, za što je uhićena i osuđena na smrt.

Njena je obitelj angažirala odvjetnike i nastojala osvijestiti javnost o slučaju, no unatoč trudu iranskih i međunarodnih aktivista za ljudska prava, iranski pravosudni sustav nastavio je navoditi pravo na krvnu osvetu kao neopoziv pravni temelj za smrtnu presudu. To znači da, sve dok Reyhaneh ne povuče svoju optužbu protiv mrtvog napadača, njegova obitelj može zahtijevati njezinu smrt.

Reyhaneh je inzistirala na istinitosti svojeg svjedočanstvam a pred sam kraj smogla je snagu tražiti svoju obitelj da oprosti njenim ubojicama "oprosti, ali ne zaboravi, oprosti, ali ne dopusti da se ponovi". Smaknuta je sa samo 26 godina.

Film je nastao u njemačko-francuskoj koprodukciji, a premijeru u suradnji s Dokukinom KIC donosi Goethe-Institut Hrvatska.

17.10.2023. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh