« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
katastrofa u italiji

Sedam uginulih kitova otkriveno na obalama Apulije

Od devet ulješura primijećenih u blizini Gargana samo su dvije uspjele ponovo otploviti na pučinu

Ulješura je najveća životinja sa zubima na Zemlji
Ulješura je najveća životinja sa zubima na Zemlji (Wikipedia)
Više o

kitovi

,

Greenpeace

,

ulješura

Sedam uginulih kitova pronađeno je na obalama talijanske pokrajine Apulije, što je prvi takav događaj nakon 19. stoljeća kojemu bi uzrok mogao biti kemijsko i elektromagnetsko onečišćenje, pišu talijanska glasila u petak.

Devet kitova, ulješura dugih desetak metara, čija se težina procjenjuje na oko 15 tona, primijećeno je u četvrtak navečer duž obale od Gargana do Foce di Varana. Dva su uspjela otploviti na pučinu, a ostali su uginuli.

Talijansko ministarstvo za okoliš poslalo je stručnjake na mjesto događaja, a obalna straža prati stanje. "Riječ je o doista neobičnom događaju, ne samo za Italiju, već i za cijelo Sredozemlje", ističe organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace, a prenosi Ansa.

"Ovo je prirodna katastrofa", ističe Greenpeace dodajući da je riječ o zaštićenoj i rijetkoj vrsti kitova. "Uzroci koji još nisu utvrđeni, mogu se 99 posto pripisati ljudskom djelovanju, a napose kemijskom i elektromagnetskom onečišćenju", rekao je Fabrizio Bulgarini, glavni znanstvenik WWF-a, nevladine organizacije za zaštitu okoliša, u Italiji.

"Te životinje su žrtve interferencije sonara koje koriste navigacijski čamci", dodao je, kazavši da potonji mogu, po nekim istraživanjima, uzrokovati "dezorijentaciju ili čak oštećenje sustava" koji kitovima pomaže da se kreću u vodi. Druga je pretpostavka da su kitovi 'izgubili kompas' pod utjecajem uređaja za istraživanje i eksploataciju nafte.

Autopsiju kitova obavit će skupina stručnjaka sa sveučilišta u Padovi i u Las Palmasu, na Kanarskim otocima, u okviru ugovora (takozvanog Accobamsa) koji osigurava praćenje kitova u Sredozemnom i Crnom moru te u europskom dijelu Atlantika. (hina/metro-portal)

12.12.2009. 09:35:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh