« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

SDP traži žurnu smjenu Rončevića

Političke reakcije na previranja u MUP-u

Jučer su smijenjeni načelnik PUZ-a i ravnatelj MUP-a
Jučer su smijenjeni načelnik PUZ-a i ravnatelj MUP-a (Drago Sopta/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

MUP

,

Berislav Rončević

,

SDP

,

Industrogradnja

,

Marijan Benko

,

Ranko Ostojić

,

Igor Dragovan

,

Ivica Tolušić

SDP-ovi zastupnici Igor Dragovan i Ranko Ostojić zatražili su danas žurnu smjenu ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića zbog lošeg stanja sigurnosti građana, što je, smatraju, dokazalo i jučerašnje premlaćivanje direktora "Industrogradnje" Josipa Galinca.

"Žao nam je što je još jedan čovjek morao biti brutalno premlaćen pa da Sanader i njegov nesposobni ministar reagiraju", kazao je Dragovan na konferenciji za novinare u Saboru.

Podsjetio je da su SDP-ovci još jučer, tijekom aktualnog prijepodneva, ministra Rončevića upozorili na osjećaj nesigurnosti građana, na što je Rončević odgovorio pozivajući se na statističke podatke o padu ukupnog broja kaznenih djela.

"Igrajući se statistike, Rončević se igra sa životima građana", kazao je Dragovan, kojemu jučer provedene kadrovske promjene u policiji ne ulijevaju povjerenje.

"HDZ je pokazao da nema političke volje za obračun s organiziranim kriminalom, a Sanaderu je više stalo do nesposobnog ministra, nego do sigurnosti građana"
Igor Dragovan,
SDP-ov zastupnik
Dodao je kako se nada da ne mora još netko stradati da bi, kako je rekao, premijer Ivo Sanader "smijenio nesposobnog ministra".

Ostojić je, pak, podsjetio da je SDP morao prikupiti potpise trećine zastupnika da bi na dnevni red saborske sjednice bila uvrštena rasprava o izvješću o stanju sigurnosti, s obzirom na to da je ministar unutarnjih poslova po zakonu takvo izvješće dužan podnijeti jednom godišnje.

Od predsjednika Sabora zatražio je da žurno otvori raspravu o tom izvješću, koje je na 58. mjestu na dnevnom redu tekuće sjednice.

Ministru Rončeviću poručio je kako se porast kriminala na ulici ne može braniti statističkim podacima o padu ukupnog broja kaznenih djela.

"U tamnoj zoni kriminaliteta ne smije biti pada broja kaznenih djela, jer to govori samo o neefikasnosti policije", rekao je Ostojić, koji Vladi zamjera i "kadrovsko eksperimentiranje" u policiji.

Podsjetio je da policija već 11 mjeseci nema načelnika kriminalističke uprave, te ustvrdio da se osobe iz treće kategorije uprava stavlja na čelo važnih policijskih uprava.

"Ivica Tolušić bio je samo privremeno rješenje za zagrebačku Policijsku upravu i ispada da je i to samo još jedan od neuspjelih eksperimenata s kojima smo stalno suočeni", rekao je Ostojić.

Dodao je i kako ni sama policija nije sigurna tko će od njih sutra biti načelnik, što im onemogućuje normalan rad. (HINA)

18.09.2008. 11:13:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh