« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
TRAŽI SE MORATORIJ

SDP se oštro okomio na ministra Fuchsa

VIDEO - Godinu dana Fuchsovog mandata obilježavaju nezakonitosti, nesnalažanje i diletantizam, tvrde SDP-ovci

(Davor Pongračić/Cropix)
Više o

državna matura

,

Ministarstvo obrazovanja

,

Gvozden Flego

,

Marija Lugarić

,

Radovan Fuchs

,

politička orijentacija

SDP je najavio da će Hrvatskom saboru predložiti uvođenje moratorija na sve inicijative ministra obrazovanja, znanosti i šprta Radovana Fuchsa i njegova ministarstva. U SDP smatraju, da godinu dana Fuchsovog ministarskog mandata, obilježavaju nezakonitosti, nesnalažanje i diletantizam.

"Moratorij je jedina mjera. Nema nikakvog smisla da sadašnji ministar određuje zadaće budućem ministru", izjavio je zastupnik SDP Gvozden Flego na konferenciji za novinare u Saboru. Naglasio je, da je "jadna ona zemlja koja svaki put kada joj nestane novca uzima od obrazovanja, od svoje budućnosti".

Flego smatra, da iz Ministarstva u zadnjih godinu dana nije došla ni jedna kvalitetna mjera, te da ministar nije dorastao zadaćama koje pred njim stoje.

Zastupnica SDP Marija Lugarić navela je niz primjera nezakonitih odluka ministarstva znanosti. Između ostalog je naglasila, kako je ministar izmjenama Pravilnika, odredio da u jednom školskom razredu može biti 30 učenika, iako je državnim pedagoškim standardom, koji je donio Sabor na prijedlog Ministarstva, propisano od 14 do 28 učenika po razredu.

Da se Ministarstvo ne snalazi Lugarić vidi u problemima koje je imalo s državnom maturom, e-maticom, svjedodžbama u raznim bojama, a što sve, ocijenila je, svjedoči o "nevjerojatnoj lakoći neodgovornosti za sustav obrazovanja".

Zastupnik SDP danijel Mondekar je ministarstvu prigovorio zbog odustajanje od sufinanciranja projekata iz fonda EU namijenjenog razvoju društva znanja. Upozorio je, da država financijski ne prati mlade znanstvenike, koji će po njegovoj ocjeni s članstvom Hrvatskeu EU raditi u drugim zemljama. Podsjetio je, da nijedno hrvatsko sveučilište nije ni među prvih 1000 u Europi.

Predloženi moratorij na zakonske i sve druge mjere Ministarstva SDP-ovci će sutra iznijeti na sjednici saborskog Odbora za znanost i obrazovanje, a ne prihvati li Odbor taj prijedlog, iznijet će ga, najavljuju, na plenarnoj sjednici Sabora.(hina/metro-portal)

12.07.2010. 14:33:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh