« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
POGLED U BUDUĆNOST

SDP predstavio svoju viziju razvoja Zagreba do 2020. godine

VIDEO: SDP-ovac Davor Bernardić je ocijenio da je "Zagreb dobar hardver, a treba mu novi softver"

Davor Bernardić
Davor Bernardić (Damjan Tadić/CROPIX/Infopunkt.tv)
Više o

SDP

,

Davor Bernardić

Zagreb je do sada, kao i cijela Hrvatska, funkcionirao stihijski, bez plana i strategije i zato nas kriza teže pogađa i duže traje, a od sada se mora razvijati i rasti na znanju i planu, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić predstavljajući "Prijedlog Nacrta Strategije razvoja Grada Zagreba do 2020."

Ističući kako je taj dokument platforma za kreiranje budućih politika, Bernardić je ocijenio da je "Zagreb dobar hardver, a treba mu novi softver", prenosi Hina. Napominjući kako se u tom dokumentu nalazi detaljna analiza stanja u Zagrebu kazao je kako danas hrvatski glavni grad nema sveobuhvatnu strategiju razvoja, što je jedan od osnovnih preduvjeta za korištenje velikih sredstava iz europskih fondova.

Bernardić je kazao da u raspravu o Nacrtu strategije razvoja Grada Zagreba do 2020. zagrebački SDP želi uključiti svih 214 mjesnih stranačkih ogranaka, a pozvao je i sve građane Zagreba da daju svoj doprinos u kreiranju tog dokumenta. Dodao je da će dokument biti dostupan svim građanima na SDP-ovim internetskim stranicama.

"Ovo je prva sveobuhvatna stratetegija razvoja Zagreba", kazao je Bernardić dodavši kako je ona platforma za postavljanje temelja za kvalitetniju izvršnu vlast i kvalitetniju gradsku upravu u Zagrebu. "Gradska uprava mora biti učinkovita i obrazovana za 21. stoljeće. Ako imamo pravila i zakone, oni moraju biti jednaki za sve i moraju se poštivati. To je totalna reforma i ne može po starom, jer drugačije nećemo uspjeti", istaknuo je predsjednik zagrebačkog SDP-a dodavši kako je strategija razvoja Grada Zagreba prvi korak u toj reformi

Predstavljajući dijelove strategije predsjednik Središnjeg savjeta zagrebačkog SDP-a Rajko Ostojić rekao je da su trgovina, prerađivačka industrija te informacije i telekomunikacije one industrije koje 'nose' ukupne prihode u Zagrebu. Zabrinjavajućim je ocijenio rast unutarnjeg duga u Zagrebu koji je danas oko 13 milijardi kuna. Upozorio je i da svaki peti nezaposleni u gradu ima visoko obrazovanje, magisterij ili doktorat. Napominjući da se svaki treći Zagrepčanin koristi javnim prijevozom, a isti broj ih automobilom ide u centar grada, Ostojić bitnom smatra izradu brze željeznice na potezu istok-zapad kojom bi se omogućila bolja protočnost. Drži kako se željeznica mora proširiti i prema Velikoj Gorici i Zračnoj luci, koja se mora osuvremeniti. Važnim je uz ostalo naveo otvaranje većeg broja poduzetničkih zona, bolje iskorištavanje zona u vlasništvu Zagreba (Badel, Zagrepčanka, Gredelj, Paromlin i dr.), ulaganja u turizam i sl.

Na novinarski upit kako komentira različita mišljenja između Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga vezano uz problem s "Arenom Zagreb" Bernardić je odgovorio da Grad Zagreb i hrvatska Vlada, odnosno Milan Bandić i Jadranka Kosor, moraju izvršavati obaveze koje su svojevremeno potpisali bivši premijer Ivo Sanader i Milan Bandić.

11.01.2011. 16:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh