« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
GRADSKA NATEZANJA

SDP-ovci protiv Bandića: Cijene vrtića u Zagrebu ostaju nepromijenjene

Vodstvo zagrebačkog SDP-a najavilo je da će skupština 20. travnja prihvatiti odluku kojom promjenu načina naplate vrtića stavlja izvan snage

Cijene zagrebačkih vrtića ostaju nepromijenjene?
Cijene zagrebačkih vrtića ostaju nepromijenjene? (Goran Šebelić/CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

SDP

,

cijene vrtići

Zagrebački SDP i koalicijski partneri poslali su u Gradsku skupštinu po hitnom postupku novu odluku o cijeni vrtića, po kojoj se one neće mijenjati jer je, kako je rečeno danas na konferenciji za novinare SDP-a, odluka koju je predložio gradonačelnik Milan Bandić nepravedna i neprihvatljiva.

Vodstvo zagrebačkog SDP-a najavilo je da će skupština 20. travnja prihvatiti odluku kojom promjenu načina naplate vrtića stavlja izvan snage i zadržava na snazi sadašnji način naplate vrtića jer je gradonačelnik Bandić odbacio mogućnost dogovora i promjene toga modela.

Predsjednik GO SDP-a Davor Bernardić rekao je kako je "gradska skupština nakon donošenja proračuna donijela odluku i zatražila od gradonačelnika da platne razrede primijeni na osnovi imovinskog cenzusa roditelja vrtićke djece. To sada nije moguće jer OIB, koji bi na nacionalnoj razini trebao omogućiti institucijama uvid u pravo imovinsko stanje građana, nije u funkciji i porezna uprava ne može dati podatke o stvarnu imovinskom stanju građana". Napomenuo je kako je vlada od 2007. imala dovoljno vremena uvesti i staviti u funkciju sustav OIB-a, ali je to očito propustila učiniti.

"Dohodovni cenzus za ovu djelatnost nije pogodan. Poštujemo sve pozitivne dijelove gradonačelnikove odluke, kao što je bodovanje za upis u vrtiće, ali odluku o povišenju cijena vrtića stavit ćemo izvan snage", istaknuo je potpredsjednik GO SDP-a Mirando Mrsić. Rekao je kako je "grad o tome jednostrano donio odluku i samo je dostavio skupštini, čime je gradonačelnik pokazao da vlada po načelu 'demokracija to sam ja', što nikako nije dobro za građane Zagreba".

"Odluka o novom načinu naplate vrtića je nepravedna jer OIB u Hrvatskoj nije u primjeni i ne može se točno odrediti koliko će se njome prihoda ostvariti. Bandić takvim pristupom unosi nered u skupštinski rad i može se samo naslutiti da je u tihoj koaliciji s HDZ-om kojem odgovara da u gradu vlada nered. SDP to neće dopustiti", rekao je potpredsjednik GO SDP-a Gordan Maras. Spomenuo je i mogućnost savjetodavnog referenduma na kojemu bi se i građane pitalo za mišljenje o tome koja je odluka pravednija.

Bernardić je također upozorio da je SDP utvrdio kako je i GUP, koji je skupština prihvatila, mijenjan unošenjem 50-ak ispravaka tako da se nije poštovala procedura. "Od 53 ispravka unesena u GUP izvan procedure prijeporno je 14", rekao je Bernardić te napomenuo kako će i to biti druga važna tema skupštine. Apelirao je na ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, od kojeg je prije četiri mjeseca zatraženo mišljenje može li se nultim stanjem GUP-a smatrati dokument koji je skupština donijela bez ispravaka. "No do danas nismo dobili nikakav odgovor", zaključio je Bernardić.

 

18.04.2011. 17:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh