« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
BRANI SE LAŽIMA

SDP: Milinović obmanjuje javnost i krije svoje loše poteze

Milinović je prvo govorio da za virus H1N1 neće biti cjepiva, da bi ga potom nabavio u golemim količinama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ronald Gorsic / CROPIX )
Više o

Milanka Opačić

,

Darko Milinović

,

Mirando Mrsić

,

umjetna oplodnja

,

H1N1

Saborski Klub SDP-a optužio je danas ministra zdravstva Darka Milinovića da obmanjuje javnost i neistinama pokušava obraniti svoje loše poteze, najnoviji primjer čega je, rekli su, izokretanje podataka o broju rođene djece medicinski potpomognutom oplodnjom nakon stupanja na snagu novog zakona.

"Ne možemo podnositi da ministar obmanjuje javnost i svoje loše poteze brani neistinama", izjavila je na konferenciji za novinare potpredsjednica SDP-ova Kluba Milanka Opačić.

Istaknula je da je na stručnom kongresu na Plitvicama prošloga vikenda iznesen podatak da je nakon donošenja zakona u svim hrvatskim klinikama ukupno ostvareno 659 trudnoća, dok su u odnosu na isto razdoblje prije tog zakona ostvarene 752 trudnoće, dakle 93 više.

No, ocijenila je, taj je podatak Milinović pokušao prikriti tako što su na tri različite prezentacije, od kojih je jedna i spomenuti kongres, izneseni različiti podaci, pa i "onaj s izokrenutim podacima" o 578 trudnoća prije i 599 poslije donošenja novog zakona.

Opačić pita ministra zašto, ako je zakon tako dobar kakvim ga predstavlja, razmatra da se dopusti oplođivanje više jajnih stanica te zamrzavanje zametaka, koje po važećem zakonu nije dopušteno. Zanima je i zašto Milinović i dalje ne prihvaća zamrzavanje zametaka kao "zlatni standard u svijetu u liječenju neplodnosti".

"Ministar Milinović je po stupanju na dužnost rekao da je kao dijete želio biti kauboj, a pokazao je da se u Hrvatskoj ponaša kao kauboj. Ipak, pravi kauboj zna kada je vrijeme da odjaše u suton", poručila je Opačić.

I Mirando Mrsić smatra da Milinović "funkcionira po taktici 'reko-poreko' i 'hoću-neću'", odnosno da prvo izađe s nekom mjerom, pa je pod pritiskom javnosti povlači. Podsjeća, naime, da je ministar žestoko branio zakon o zabrani pušenja, da bi potom odgodio njegovu primjenu, a zatim i ublažio.

U Milinovićeve propuste ubraja i to što je, kazao je, prvo govorio da za virus H1N1 neće biti cjepiva, da bi ga potom nabavio u golemim količinama, "kojega je puno ostalo na lageru, a rok trajanja mu je do kolovoza".

Ministar je, rekao je Mrsić, inicirao pa povukao i mjeru zabrane bolničkim liječnicima da rade i u privatnoj praksi, uveo dopunsko osiguranje za sve, pa odlučio da ga država više neće plaćati za 350 tisuća ljudi, najavio ukidanje rodilišta, pa i to povukao.

"Ministar definitivno pokušava obmanuti javnost da nešto radi na reformi, a reforme definitvno nema. Očekujemo da napokon kaže da reforme nema", poručio je Mrsić.(hina/metro-portal)

20.05.2010. 13:28:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh