« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
šanse oporbe

SDP daleko popularniji od HDZ-a

Nikad još nije zabilježena tako velika razlika u popularnosti dviju najvećih hrvatskih stranaka

(Krunoslav Pavlina/CROPIX )
Više o

HDZ

,

Đurđa Adlešič

,

Stjepan Mesić

,

izbori

,

Zoran Milanović

,

SDP

,

Jadranka Kosor

,

Radimir Čačić

,

Puls

Istraživanje agencije Puls pokazalo je da SDP ima nikad veću prednost pred vladajućim HDZ-om. Vodećoj oporbenoj stranci glas bi dalo 34,8 posto ispitanih dok HDZ ima podršku svega 23,3 posto birača.

Vladu bi trebalo zabrinuti i da čak 80 posto ispitanika misli da Hrvatska ide u lošem smjeru, dok ih u suprotno vjeruje svega 10 posto. Radu Vlade pak ne vjeruje čak 69 posto ispitanika, dok ih suprotno od toga misli samo 19 posto.

Puls je istražio i biračka tijela najvećih stranaka. Tako SDP biraju uglavnom ljudi u dobi od 31 do 60 godina, koji imaju visoku stručnu spremu i žive u Zagrebu i okolici. S druge strane HDZ biraju oni stariji od 60 godina, koji imaju osnovnu školu, a pretežno dolaze s područja Dalmacije.

Građane je očito najviše pogodio krizni porez, jer Vladino upravljanje javnim financijama ne odobrava čak 76 posto ispitanika. Ni rješavanje gospodarskih problema prema ispitanicima Vladi ne polazi za rukom, a njih 71 posto ne odobrava socijalnu ni politiku.

Jedini pozitivan podatak za Vadu iz ankete je da postoji mali porast u postotku ispitanika koji smatraju da će se postojeća koalicija održati do 2011. godine. Takvih je čak 40 posto, što je više nego prošli mjesec. Zanimljivo je da su najveći skeptici prema postojećoj koaliciji birači HSS-a, stranka za koju bi glasalo samo 5,5 posto birača među ispitanima.

Najpopularniji među političarima još uvijek je aktualni predsjednik Stjepan Mesić sa 72 posto. Slijedi ga Zoran Milanović s čak 48 posto, Đurđa Adlešič s 47, te Radimir Čačić s 44 posto. Jadranka Kosor najslabije stoji među ispitanicima, sa svega 32 posto onih koji je ocjenjuju pozitivno.

01.09.2009. 06:42:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh