« Kultura
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
DLJI

Scarlattijevu serenadu „Erminia“ izvodi Concerto de' Cavalieri

Talijanski ansambl Concerto de’ Cavalieri pod vodstvom Marcella Di Lise serenadu „Erminia, Tancredi, Polidoro e Pastore“ Alessandra Scarlattija izvest će u ponedjeljak, 4. kolovoza u 21:30 sat

Concerto de Cavalieri
Concerto de Cavalieri (DLJI)
Više o

Concerto de Cavalieri

Veliki ugled ansambl Concerto de' Cavalieri je stekao zahvaljujući preciznosti stila te toplini i životnosti interpretacije, a smatraju ga jednim od najatraktivnijih i najuzbudljivijih talijanskih ansambala koji glazbu 18. stoljeća izvode na izvornim instrumentima.

Aktivno rade na otkrivanju zaboravljenih skladbi pa su tako nedavno na Festivalu Ambronay nastupili sa suvremenom premijerom Scarlatijeve serenade „Erminia, Tancredi, Polidoro e Pastore", koju će izvesti i na koncertu u Dvoru gdje će Erminiju pjevati sopranistica Gemma Bertagnolli, Tancredi mezzosopranistica Mary-Ellen Nesi, Polidora tenor Magnus Staveland, a Pastorea bas Christian Senn.

„Erminia" je posljednja velika serenada za glasove i instrumente Alessandra Scarlattija, skladana 1723. godine u povodu vjenčanja Ferdinanda Colonna, Princa od Stigliana, i izvedena s velikom pompom u obiteljskoj palači što je bio poseban društveni događaj, kojeg u časopisu Gazzetta di Napoli opisuju kao najznačajnije događanje godine.

No, nakon toga „Erminia" je zaboravljena da bi oko tri stoljeća kasnije, u listopadu 2011., oživjela na mjestu svoje praizvedbe, u zdanju Palazzo Zevallos Stigliano u Napulju, zahvaljujući projektu napuljske zaklade Fondazione Pietà de' Turchini, uz suradnju ansambla Concerto de' Cavalieri. Koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama slijedeći je korak u ovom projektu s ciljem revaloriziranja ovog Scarlattijevog remek-djela, koje je od iznimnog značaja kako s muzikološkog tako i s povijesnog stajališta.

Marcello Di Lisa doktorirao je filologiju, te grčku i latinsku književnost na Sveučilištu u Pisi, kompoziciju je studirao kod Francesca Viziolija, te čembalo i fortepiano kod Andree Coena. S ansamblom Concerto de' Cavalieri, koji je osnovao pri učilištu Scuola Normale Superiore u Pisi, nastupa u ulozi dirigenta na festivalima i koncertnim podijima u Italiji i inozemstvu. U svojim najnovijim muzikološkim istraživanjima bavi se neobjavljenim partiturama Alessandra Scarlattija, uživajući ugled jednog od najuspješnijih interpreta glazbe ovog skladatelja. U travnju 2013. godine časopis Musical America proglasio ga je Umjetnikom mjeseca.

03.08.2014. 11:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh