« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
ZNATE LI?

Savjeti za meteoropate - kako preživjeti promjene vremena

Promjene vremena uzrokovane su elektromagnetskim valovima koji snažno utječu na mozak tj. hipotalamus i indirektno naglo pojačavaju lučenje hormona stresa

A kako vi podnosite promjene vremena?
A kako vi podnosite promjene vremena? (Arhiva)
Više o

meteoropati

,

pomoć

,

simptomi

Jesen je stigla u raznim oblicima, od temperatura do kiša, a u tim početnim prijelaznim razdobljima među godišnjim dobima to je i očekivano, no istovremeno i vrlo naporno za neke ljude. 

Pogađate, mislimo na meteoropate, pa ne bi bilo loše znati jeste li možda i vi među njima.

Meteoropati osjetljivo reagiraju na vremenske uvjete pa kod njih dolazi do zdravstvenih tegoba. Promjene vremena uzrokovane su elektromagnetskim valovima koji snažno utječu na mozak tj. hipotalamus i indirektno naglo pojačavaju lučenje hormona stresa i smanjuju razine endorfina. To dovodi do simptoma tjeskobe, iritabilnosti, glavobolja, poremećaja krvnog tlaka. 

Naime, pad temperature i atmosferskog tlaka uzrokuju sužavanje krvnih žila što dovodi do povećanog krvnog tlaka, a nagli porast temperature širi krvne žile i snižava tlak. Na jednaki način pritisak djeluje na živce zbog čega se javlja bol u mišićima i kostima. 

Simptomi 

Fizički simptomi očituju se u glavoboljama, migrenama, mučnini, vrtoglavici te bolovima u mišićima. Osobe koje imaju problema sa srcem mogu osjetiti brže lupanje srca, nepravile otkucaje i neugodu u prsima. Upravo za vrijeme ovakvih klimatskih uvjeta veća je pojava srčanih udara.

Kako spriječiti neugodu i simptome

Prije svega pokušajte pratiti vremensku prognozu i pripremiti se na promjene vremena. Iako nema magično recepta ili lijeka koji će pomoći meteorpatima, postoje tehnike koje mogu ublažiti simptome. 

Eterična ulja - ulje lavande čudo je prirode, a nekoliko kapi na dan uklonit će tenziju i razbistriti um.

Kamilica - uvijek pri ruci imajte čaj od kamilice ili limuna jer će spriječiti iritabilnost i tenziju. Redovito ispijanje čajeva uklonit će simptome nakon sedam dana.

Prirodni napitci - čim primjetite da će se vrijeme promijeniti nabavite čajeve i trave koje mogu opustiti živce i mišiće. Prirodni čajevi posebno su korisni za prijelaz iz jesena u zimu.

Valerijana - čaj od biljke valerijane jedno je od najboljih pića za insomniju pa je idealan i za one koji se bore s promjenama vremena.

Vježbanje - tjelovježba je prijeko potrebna. Pokušajte prakticirati rastezanje jer će mišići postati elastičniji i otporniji na fluktacije klimatskih uvjeta.

28.09.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh