« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
POPLAVE

Sava probila nasipe u Slavoniji, oglašena opća opasnost

Sava je probila nasip kod Rajevog Sela, Račinovaca i Bošnjacima, gdje je oglašena opća opasnost, počele su evakuacije stavnovištva

Županja je na rubu katastrofe
Županja je na rubu katastrofe (Twitter/Kentauro)
Više o

Županja

,

poplave

,

Slavonija

,

vodostaj Save

Rijeka Sava probila je na dva mjesta nasipe kod Rajevog Sela i Račinovaca na krajnjem jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije pa je počela evakuacija svih mještana tih dvaju naselja te mještana iz dijela sela Gunja. Nasip je probijen i u Bošnjacima istočno od Županje.

Po riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića mještani se autobusima evakuiraju iz Rajevog Sela, Račinovaca te dijela Gunje, a bit će smješteni u sportske dvorane okolnih neugroženih mjesta i gradova.

Situacija u županjskoj Posavini u kojoj je na obrani od poplava na potezu od Županje do Račinovaca angažirano više od 1000 osoba i dalje je kritično, ali se očekuje da neće doći do probijanja savskih nasipa, rečeno je na izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije.

Vodostaj rijeke Save kod Županje u 9 sati bio je 1159 i prema riječima voditeljice vinkovačke ispostave Hrvatskih voda Mirjane Šota porast vodostaja Save opao je te sada ta rijeka raste pet centimetara svakoga sata naspram 10 koliki je bio porast tijekom jučerašnjeg dana. Šota je također navela da je Sava kod Županje prešla vodostaj stogodišnjeg prosjeka uvećan za 1,20 metara.

Kod Županje nasip je podignut na visinu 1180, a očekuje se da bi Sava mogla doseći i do 1200 te će se nasip pojačati dodatnim vrećama pijeska. Trenutačno se očekuje da bi tijekom dopodneva u Županju trebalo stići dodatnih 50 tisuća vreća s pijeskom kao i novih 200-tinjak pripadnika Hrvatske vojske koji če uz postojećih 180 pomagati građanima u obrani od mogućih poplava.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo VSŽ Kata Krešić uputila je apel stanovnicima županjskih općina čija se domaćinstva snabdijevaju iz lokalnih vodovoda da preventivno prije upotrebe prokuhaju vodu za piće dok vodu iz privatnih bunara ne bi smjeli uopće koristiti za piće.

17.05.2014. 17:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh