« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Sav taj jazz

Vrhunski jazz izvođači na 4. Vip Zagreb Jazz Festival

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Andrej Svoger, Cropix )
Više o

Zagreb Jazz Festival

,

jazz

Nastup legendarnog jazz bubnjar Roya Haynes i njegova kvarteta otvorit će ovogodišnji 4. Vip Zagreb Jazz festival na kojemu će, od 5. do 8. studenog u Zagrebačkom kazalištu mladih, nastupiti vrhunski svjetski jazz izvođači - Dave Holland, Kurt Elling, Brad Mehldau te Matija Dedić.

Roy Haynes jedan je od posljednjih živućih inovatora jazza iz 40-tih godina prošloga stoljeća, kazao je na konferenciji za novinare glazbeni kritičar Davor Hrvoj. Haynes će biti senzacija festivala ocijenio je Hrvoj dodajući da je taj vitalni 83-godišnjak svirao sa legendama poput Milesa Davisa, Charlia Parkera, Johnom Coltraneom, Billie Holiday i drugim velikanima jazza. Iste večeri, 5. studenog, prije nastupa Roy Haynes Quintet nastupit će jedan od najpoznatijih hrvatskih jazz glazbenika mlađeg naraštaja Matija Dedić sa svojim triom.

Iduće večeri koncert će imati više puta nagrađivani Dave Holland, jedan od najboljih kontrabasista današnjice. Holland je desetljećima u vrhu svjetskog jazza, više je puta bio u američkom časopisu Down Beatu proglašavan najboljim kontrabasistom i jazz umjetnikom, a njegov kvintet najboljom jazz skupinom.

Kurt Elling Quartet nastupit će 7. studenog, a sam Ellig jedan je od najcjenjenijih pjevača današnjeg jazza. Slavan je postao u drugoj polovici 90-ih snimajući albume za Blue Note, za koje je sedam puta bio nominiran za nagradu Grammy.

Festival 8. studenog zatvara Brad Mehldau Trio. Proboj u vrh svjetskog jazza Mahldau je napravio izvodeći vlastitu glazbu a njegov je Trio od kritičara i glazbenika ocijenjen kao veliko osvježenje na jazz sceni. Osim vlastitih skladbi i jazz standarda često izvodi skladbe drugih žanrova - Paula Simona, Lennona i McCartneyja i dr. Snimio je glazbu za sedam igranih filmova.

Direktor Vip Zagreb Jazz Festivala Dražen Kokanović izrazio je zadovoljstvo što su u Zagreb doveli jazzere koji su obilježili povijest jazz glazbe, ali i glazbenike za koje držimo da su budućnost jazza. Od ove godine Festival je dio novoutemeljenog međunarodnog multikulturalnog projekta u Zagrebu - Yes Zgb. (hina/metro-portal)

17.10.2008. 15:50:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh