« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana
SUPER

Sateliti otkrili nove kolonije carskih pingvina

Satelitskim promatranjem neočekivano su pronađene nove velike kolonije carskih pingvina na Antarktici, što je dobrodošlo s obzirom na to da će te prepoznatljive životinje biti pod velikim pritiskom

Ima ih!
Ima ih! (Arhiva)
Više o

carski pingvin

Njihove lokacije otkrivene su zahvaljujući zatamnjenju ledenog pokrova ptičjim izmetom, prenosi BBC.

To otkriće povećava procjene o broju carskih pingvina za pet do 10 posto na možda i 278.500 parova.

Čitav životni ciklus carskih pigvina ovisi o raspoloživosti ledenog pokrova na moru i ako on nestane u idućim desetljećima, kao što to predviđaju klimatski modeli, broj tih životinja mogao bi se bitno smanjiti.

Jedna od prognoza predviđa da bi se globalna populacija tih pingvina mogla prepoloviti do 2100. pod određenim uvjetima.

British Antarctic Survey (BAS) koristio je podatke EU-ova Sentinela-2 u potrazi za aktivnostima carskih pingvina na područjima na kojima do sada nisu otkriveni.

Satelitske slike otkrile su osam takvih lokacija na kojima se razmnožavaju i potvrdile postojanje još tri na koja se sumnjalo u vrijeme kad nisu postajale slike iz svemira visoke rezolucije.

Sada se zna za 61 lokaciju na kojima se ti pingvini razmnožavaju.

Sve su smještene između poznatih kolonija. Skupine carskih pingvina vole biti udaljene jedne od drugih oko sto kilometara i nove lokacije poštuju tu udaljenost.

"To je dobra vijest jer ima više pingvina nego što smo mislili", kaže stručnjak BAS-a dr. Peter Fretwell i dodaje da treba biti suzdržan u veselju jer su nove lokacije na području nestabilnog pokrova koje bi moglo pretrpjeti nestanak leda.

Carskim pingvinima treba specifična konfiguracija leda za polaganje jaja i rast mladih pingvina do prve godine života i on mora biti stabilan najmanje osam ili devet mjeseci.

Ako se formira prekasno ili otopi prerano mlade ptice završavaju u moru prije nego što su sposobne preživjeti stvaranjem vodootpornog perja.

Stručnjaci predviđaju da i bi se populacija pingvina, i uz najbolje projekcije klimatskih promjena u kojima prosječna globalna temperatura neće porasti više od 1,5 stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje, mogla smanjiti za trećinu tijekom tri generacije.

Zbog toga su stručnjaci pozvali na podizanje razine ugroženosti za carske pingvine s "gotovo ugrožene" na "ranjivu kategoriju".

05.08.2020. 18:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh