« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
KONTROVERZNA TVRDNJA

Sarrazin: Njemačka je talac eurozone zbog Holokausta i Svjetskog rata

Thilo Sarrazin, bivši guverner njemačke središnje banke, je svojom novom knjigom "Europi nije potreban euro" izazvao burne rasprave među političarima

Fotografija vijesti
Više o

eurozona

,

holokaust

,

Njemačka

,

Thilo Sarrazin

Bivši njemački središnji bankar Thilo Sarrazin, čija su razmišljanja o muslimanskim imigrantima izazvala zgražanje u 2010., pokrenuo je nove polemike s knjigom koji oslikava Njemačku kao taoca eurozone, prisiljenu plaćati ogromne svote kako bi se iskupila za Holokaust, javlja Hina.

U izvacima iz njegove knjige "Europi nije potreban euro", koja u utorak izlazi iz tiska, Sarrazin tvrdi da eurozona drži Njemačku kao taoca kako bi se iskupila za svoju posljednju agresiju, ucjenjujući je da pristane na euro obveznice ili sudužništvo.

Pristaše euro obveznica u Njemačkoj "vođeni su tim vrlo njemačkim refleksom, da se možemo konačno iskupiti za Holokaust i Svjetski rat samo ako stavimo sve naše interese i novac u europske ruke", napisao je Sarrazin, prema izvacima iz knjige objavljenim u tjedniku Focus.

Koalicija desnog centra kancelarke Angele Merkel pruža otpor pritisku EU-a da podrži uvođenje euro obveznica za koje bi zajednički jamčile sve članice euro zone, bojeći se bi to otklonilo pritisak s jako zaduženih država, poput Grčke, da dovedu u red svoje financije.

Sarrazinova nova knjiga izazvala je burnu raspravu među političarima i prije nego je stavljena u prodaju.

"On ili govori i piše te strašne gluposti iz uvjerenja ili to radi s nedostojnom računicom", izjavio je ministar financija Wolfgang Schaeuble za list Bild am Sonntag.

21.05.2012. 20:56:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh