« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
LJEVICA POBIJEDILA

Sarkozy pretrpio jedan od najtežih poraza u svojoj političkoj karijeri

Po projekcijama instituta CSA oporbeni socijalisti i njihovi saveznici osvojili su 56 posto glasova a Sarkozyjev konzervativni UMP samo 37 posto na lokalnim izborima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Francuska

,

lokalni izbori

,

poraz

"Rezultati potvrđuju uspjeh liste koju vodi ljevica. Nismo uspjeli uvjeriti birače", rekao je francuski premijer Francois Fillon nakon objave projekcija.

Predsjednik kluba zastupnika UMP-a Jean-Francois Cope za televizijsku postaju France 2 je priznao da je rezultat za stranku predstavlja "pravi poraz" te da su im Francuzi "poslali poruku".

Iako rezultati potvrđuju tendencije iz prvog kruga glasovanja čini se da socijalisti ipak nisu uspjeli ostvariti cilj da pobijede u sve 22 regije europskog teritorija Francuske. Predviđanja pokazuju da će UMP pobijediti u Alsaceu no čini se da je izgubio svoje tradicionalno uporište Korziku.

UMP bi također mogao pobijediti u dvije od četiri francuske prekomorske regije, Gvajani i Reunionu, no tamošnji su rezultati uvijek uvjetovani lokalnim politikama i nemaju veliku važnost za nacionalnu politiku.

Ako se predviđanja potvrde bit će to jedna od najvećih pobjeda ljevice u suvremenoj francuskoj povijesti i istaknut će čelnicu socijalista Martine Aubry kao jednog od najjačih kandidata na nacionalnim izborima 2012. godine.

Aubry je uspjela sklopiti savez s proekološkom strankom Europe Ecologie i strankom Lijevog fronta koja obuhvaća komuniste, a ljevica se nada da će taj savez biti model i za izbore 2012. godine.

Iako su Sarkozy i premijer Fillon vodili kampanju ističući provedbu zakona i reda, većina birača u fokusu je imala gospodarstvo jer je nezaposlenost u Francuskoj dostigla 10 posto i vjerojatno će još rasti. Ankete su pokazale da gotovo tri četvrtine Francuza smatraju da Sarkozyjeva gospodarska politika nije uspješna.

Odziv birača se procjenjuje na 51 posto što je znatno bolje nego u prvom krugu ali još uvijek dosta ispod 60 posto koliko je birača izašlo glasovati u drugom krugu lokalnih izbora 2004. godine. (hina/metro-portal)

21.03.2010. 22:18:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh