« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
PAKT

Sarkozy i Cameron protiv krize

Čelnici dviju europskih velesila odlučili zajednički krenuti u rješavanje gospodarskih problema

Nicolas Sarkozy David Cameron kriza G20
Nicolas Sarkozy David Cameron kriza G20 (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

David Cameron

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer David Cameron pokazali su u četvrtak navečer u Parizu da se dobro slažu i da se zajednički žele uhvatiti u koštac s gospodarskom krizom, napose u okviru skupine G20 kojom će predsjedanje Francuska preuzeti koncem 2010.

Francuska je prva zemlja kojoj Cameron stiže u posjet kao novi britanski premijer. Nakon radne večere, Sarkozy i Cameron održali su zajedničku konferenciju za tisak.

Cameron bi u petak trebao posjetiti Njemačku, gdje će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel.

Premda ga prati glas euroskeptika, britanski premijer je istaknuo da želi "surađivati sa zemljama eurozone kako bi se osigurali stabilnost i napredak" tog područja koje je na vrhuncu financijske krize.

"Mi smo izvan eurozone i nismo izloženi istom pritisku (...) s pravom nismo ušli u tu zonu", ali "u interesu Velike Britanije je da euro bude jaka valuta" i da "eurozona bude jaka, stabilna i da raste", dodao je Cameron.

Sarkozy je dodao kako je "sretan što će surađivati" s Cameronom ne samo u Europi, "već i u okviru G8 i G20".

Francuski predsjednik je usto demantirao nedavne izjave nekih francuskih parlamentarnih zastupnika po kojima je kazao da se "Cameron, ako pobijedi, neće razlikovati od drugih. Počet će s anti-europskim stajalištima, a završiti s proeuropskim. U pravilu je tako".

"Ne bih si dozvolio da tako sudim o Davidu ili bilo kome drugom", rekao je Sarkozy. "Rekao sam samo da sam na početku svog političkog života bio manje europski raspoložen nego poslije". (hina/metro-portal)

 

21.05.2010. 07:39:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh