« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
ZANIMLJIVO :)

Sarkazam je prednost i donosi uspjeh

Sarkazam 'najviši oblik inteligencije', barem tako tvrde istraživači i da vam može pomoći za napredovanje na poslu

Sarkazam je dobra stvar...
Sarkazam je dobra stvar... (Arhiva)
Više o

sarkazam

Svatko voli dobar sarkazam, oštar i paradoksalan može nasmijati prijatelje, ali i zavesti. Iako se često misli da nije primjeren za poslovne situacije, istraživanje s Harvarda pokazuje da nije tako. Što su znanstvenici otkrili?

Pokazalo se da je sarkazam jako dobra mentalna vježba. "Da bi se stvorio ili dekodirao sarkazam treba prevladati kontradikciju tj. psihološku udaljenost između doslovnog i stvarnog značenja sarkastičnih izraza.

To je proces koji aktivira i stvara apstrakciju, a potrebna je za stvaranje kreativnog razmišljanja", objašnjava Francesca Gino koja je sudjelovala u istraživanju za Harvard Gazette.

"Sarkastični ljudi bolje su obavljali kreativne zadatke od onih koji su bili iskreni ili su bili u kontroliranim uvjetima. Ovo sugerira da sarkazam stvara kreativnost", objašnjava Adam Galinsky, jedan od članova istraživačkog tima.

Ukratko, sarkastični komentari čine radni tim kreativniji pa je dobro opustiti se s povremenim i smiješnim komentarima.

Ovo je sretna vijest za mnoge sarkastične ljude, ali prije nego li vas ponese, znanstvenici naglašavaju da je potreban oprez. 

Ne trebate uvijek i svugdje biti sarkastični ako ne želite povrijediti ljude. Potrebno je imati kočnice i paziti na kontekst, ali je i vlo važno međusobno povjerenje u komunikaciji.

"Iako većina prethodnih istraživanja sugerira da je sarkazam štetan za učinkovitu kominukaciju jer pokazuje prijezir, mi smo otkrili da sarkazam između pojedinaca koji dijele povjerenje ne stvara prijezir nego iskrenost", primjećuje Galinsky.

10.08.2020. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh