« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
bisserni dvojac

Sarah Palin neodgovorna kao Sanader

Šokantna ostavka na pola mandata potpuno izbezumila Ameriku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Sarah Palin ostavka

,

Sarah Palin

Guvernerka Aljaske Sarah Palin, koje je na izborima 2008. bila republikanski potpredsjednički kandidat, u petak je šokirala političku javnost Amerike, objavljujući da će krajem srpnja odstupiti s dužnosti i prenijeti ovlasti na zamjenika guvernera Seana Parnella.

Godinu i pol prije kraja mandata, Palin je objavila ostavku u izjavi za medije iz svog doma u Wasilli, sa suprugom Toddom i članovima obitelji u pozadini, te državnim dužnosnicima.

Istodobno je najavila da se neće ponovo kandidirati za drugi guvernerski mandat na izborima 2010. godine.

Odluka o ostavci Palin sada omogućuje da izbjegne zahtijevnu zadaću da se natječe za predsjednika obnašajući guvernersku dužnost, ocjenjuje u izvješću TV Fox News, blizak Republikanskoj stranci.

TV mreža CNN, bliska demokratima, u svom izvješću ocjenjuje da će ostavka Palin potaknuti nagađanje o njezinim pripremama za sudjelovanja u utrci za Bijelu kuću na predsjedničkim izborima 2012. godine.

U obraćanju medijima, tijekom kojeg novinarima nije dopušteno postavljanje pitanja, Palin je vidno uzbuđena, govoreći po natuknicama takvom brzinom da je jedva hvatala dah, nabrojala svoje brojne uspjehe na dužnosti guvernera, posebno na jačanju sigurnosti u "današnjem trusnom svijetu", ostvarenju energetskih projekata, smanjenju javne potrošnje i obuzdavanju utjecaja moćnog naftnog lobija, za kojeg se govori da neometano vlada Aljaskom.

"Obećala sam učinkovitost. Odlučila sam se za marljiv rad na obnovi Aljaske, razvoju njezinih resursa i njezine industrije, za dobrobit njezinih građana...odlučila sam se boriti za našu državu i našu zemlju, zajedno s onima koji vjeruju u malu državu, u jaku nacionalnu sigurnost i podržavaju naše postrojbe", kazala je Palin.

Najavila je da će se i dalje boriti za te ciljeve, "ali više ne kao guvernerka, te da će prenijeti ovlasti na svog zamjenika".

Palin je postala nacionalna figura tijekom dva i pol mjeseca predsjedničke kampanje, u kojoj je bila uz republikanskog kandidata Johna McCaina. No njezina popularnost u samoj Aljaski stalno je opadala posljednjih mjeseci, a također je bila podvrgnuta etičkim istragama.

Palin je guvernerka Aljaske postala 2006. godine.

Izvor: Hina

03.07.2009. 23:04:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh