« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
ODGOĐENA RASPRAVA

Sanaderu prekinuto suđenje zbog srčanih tegoba

"Smatram da koronarografiji treba dati prednost prije sudskog postupka", kazao je sudski vještak, zbog čega je sudac odgodio suđenje do 3. studenoga

Rasprava je odgođena do 3. studenog
Rasprava je odgođena do 3. studenog (Youtube screenshot)
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

Ivo Sanader ostavka

,

suđenje Sanaderu

Nakon što je sudski vještak utvrdio kako optuženi Ivo Sanader zbog zdravstvenih tegoba nije sposoban pratiti raspravu, sudac Ivan Turudić prekinuo je suđenje bivšem premijeru prije negoli je uopće došlo do čitanja optužnice, piše Hina.

Sanader je u sudnicu zagrebačkog Županijskog suda doveden s 20-ak minuta zakašnjenja jer ga, kako je objasnio predsjednik sudskog vijeća sudac Ivan Turudić, nisu doveli na vrijeme iz zatvora u Remetincu.

Bivši premijer u sudnicu je ušao bez lisica na rukama, sa štakom jer i dalje ima problema s nogom koju je ozlijedio još u pritvoru u Salzburgu. Novinarima je klimnuo glavom.

Potom je u sudnicu ušlo i sudsko vijeće u kojemu su, uz Turudića, sutkinje Ivana Kršul i Dušanka Zastavniković Duplančić.

Sanader se odmah sudskom vijeću ispričao što je došao obučen u majicu i traperice, jer je bio uvjeren da umjesto na sud ide u bolnicu.

"Želim se ispričati što sam došao ovako obučen jer mi je rečeno da idem u bolnicu", kazao je Sanader pojašnjavajujći da je trebao ići kod kardiloga na Rebro, zbog zdravstvenih tegoba koje ima duže vrijeme.

"Očekivao sam da ću uz jamčevinu biti pušten na slobodu i da ću pregled obaviti od kuće. U nedjelju sam ponovno zatražio liječničku pomoć i određena mi je koronografija. Rečeno mi je da jutros idem u bolnicu i zato sam tako obučen došao tu. Inače bih došao u odijelu", rekao je Sanader.

Na pitanje suca Ivana Turudića kako se sada osjeća odgovorio je da osjeća iste simptome kao zadnja dva, tri tjedna - ekstra sistole, visok tlak i slično.

Upitan smatra li da je sposoban pratiti raspravu rekao je da mu liječnici, ali i njegovi odvjetnici kažu da se ponaša neodgovorno prema zdravlju.

"Ja ne mogu preuzeti odgovornost. Mislim da imamo vodeće kardiologe i sudske vještake pa neka oni odluče. Moj stav je da ću prihvatiti odluku sudskog vještaka", dodao je Sanader.

Sudski vještak Vladimir Gašparović kazao je da se Sanader već nekoliko tjedana žali na tegobe te da mu je pregledom utvrđen neuredan rad srca, visok tlak, neuredan metabolizam masnoća, što mu uz dob, obiteljsku anamnezu i slično predstavljaju "riziko faktore koronarnog zbivanja".

"Već je 5. rujna bila predložena koronarografija koja do sada nije učinjena, a 23. listopada tražio je liječničku pomoć. Pregledan je 27. listopada kada je ponovno savjetovana koronarografija prije početka sudske rasprave. Jutros tijekom razgovora s pacijentom ponovno se žalio na povremeno nepravilan rad srca i pritisak u grudima", kazao je vještak.

Zaključio je da je za Sanadera danas prema liječničkoj dokumentaciji planirana hospitalizacija na Rebru, nakon čega je na izričito pitanje suca Turudića kazao da bi stresna situacija kao sudska rasprava bila potencijalni rizik, zbog čega nije raspravno sposoban.

"Smatram da koronarografiji treba dati prednost prije sudskog postupka", kazao je Gašparović.

Pojasnio je da se i tijekom koronarografije može provesti postupak proširenja krvnih žila što trenutno smanjuje rizik od srčanog udara. Dodao je da bi se ukoliko nije otkriveno značajno suženje žila suđenje moglo nastaviti za nekoliko dana, odnosno za najviše tjedan dana ako se ukaže nužnost ugradnje tzv. stenta.

S nalazom ovog vještaka složio se i vještak Dušan Zečević, pa je suđenje i prije službenog početka čitanjem optužnice prekinuto, a nastavak rasprave zakazan je za 3. studenoga, prema prethodnom rasporedu.

Zaključujući ročište sudac Turudić je kazao da nije uredu što optuženik pregled nije obavio prije početka sušenja.

"Mislim da nije u redu što se imali mogućnost napraviti pregled ranije i danas biti sposobni. Za sada to nećemo tumačiti kao namjeru odugovlačenja postupka iako ste imali dva i pol mjeseca da sanirate svoje stanje, a računali ste na odluku suca istrage o ukidanju zatvora na što niste mogli utjecati", ustvrdio je Turudić.

28.10.2011. 10:38:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh