« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
IZ SALZBURGA

Sanaderu određen pritvor od 14 dana

Zemaljski sud u Salzburgu je bivšem premijeru odredio pritvor od 14 dana, a postupak izručenja Hrvatskoj je počeo

Zemaljski sud u Salzburgu
Zemaljski sud u Salzburgu (Šime Šokota/Cropix)
Više o

Ivo Sanader

Dežurni istražni sudac saveznog suda u Salzburgu odredio je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu ekstradijski pritvor, javljaju austrijski mediji pozivajući se na izjavu državne odvjetnice Barbare Fichtinger. Ekstradicijski pritvor trajat će najmanje 14 dana, kazala je Fichtinger. Sanader je morao odgovoriti na pitanje o svom identitetu, a navodno je na saslušanju bio nazočan i odvjetnik.

Bivši hrvatski premijer je zdravstveno i fizički u dobrom stanju, kazao je predstavnik suda u Salzburgu Dietmar Knebel, navodi austrijska novinska agencija APA, dodajući da je prvi zdravstveni pregled obavljen i da je dobro prošao, a Sanadera će u ponedjeljak pregledati liječnik.

Prema navodima austrijske agencije, Sanader dijeli zatvorsku ćeliju sa zatvorenikom osumnjičenim za krađu.

Započeo postupak izručenja

Tužiteljstvo u Salzbugu objavilo je da je započet postupak Sanaderova izručenja. "Postupak izručenja je počeo", istaknula je glasnogovornica tužiteljstva Barbara Feichtinger.

Bivšeg šefa hrvatske vlade (2003.-2009.) trebao bi saslušati sudac ove subote. Austrijsko pravosuđe trebalo bi mu ponuditi pojednostavljeni postupak izručenja. Ako na njega pristane, Ivo Sanader moći će biti vraćen u Hrvatsku za nekoliko dana. U slučaju da odbije, "sud bi trebao donijeti odluku što bi uzelo vremena", kazala je glasnogovornica tužiteljstva u Salzbugu koje bi trebalo dobiti dokumente iz Hrvatske kako bi ispitalo Sanaderov slučaj.

"Taj je predmet sad u rukama austrijskog pravosuđa. U skladu s međunarodnim pravom, austrijska policija je u petak izvršila međunarodni uhidbeni nalog hrvatskog pravosuđa", prokomentirao je austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger, prigodom europskog seminara Udruge stranog tiska u Lech-Am-Arlbergu u Tirolu. S obzirom na konvenciju o izručenju između dvije zemlje, "mislim da će Ivo Sanader vjerojatno biti izručen", dodao je. (hina/metro-portal)

11.12.2010. 13:59:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh