« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
nesposobnost

Sanadera stigla kazna za izborno kalkuliranje

Odgađanje antirecesijskih mjera zbog lokalnih izbora kažnjeno rušenjem kreditnog rejtinga Hrvatske

(Siniša Sunara/CROPIX)
Više o

gospodarska politika

,

kreditni rejting

,

pad rejtinga

,

Fitch Ratings

,

Dunn & Bradstreet

Reći da se radi o porazu Sanaderove gospodarske politike bilo bi vrlo lako, no stvarni problem leži u činjenici da takvo što u Hrvatskoj zapravo i ne postoji. Vlada funkcionira po principu - kad ponestane novca, pronađimo novi izvor koji se najbrže može isplatiti.

Da li je to povećanje trošarina na cigarete, izdavanje hrpe obveznica koje se onda trže po svijetu uz nečuveno visoke kamate ili neki sličan biser, nije važno, glavno da u kasicu prasicu kapne lova koja će omogućiti nove automobile, predizborne kamene temeljce ili pokoji novi sat.

Mogli bi se i zgroziti nad takvim ponašanjem kad ne bi iz prve ruke, od sindikalnih pregovarača, imali informaciju da likovi koji kroje hrvatske financije, poput nezaobilaznog Ivana Šukera, nemaju pojma o čemu govore. Genijalnost pristupa pokazao je i sam Sanader u četvrtak u Saboru, odgorivši na kanonadu pitanja SDP-ovih zastupnika ruganjem zbog rezultata na izborima.

Nije baš shvatljivo po kojoj je to logici HDZ izbore dobio, a SDP nije, no sve se više čini da je kriterij bio "nisu nas namazali katranom i perjerm i odveli sve na Jabuku s flašom vode, prema tome mi smo pobijedili".

Odgađanje bilo kakvih smislenih mjera za vrijeme poslije lokalnih izbora obilo se o glavu premijeru, jer su u dva dana dvije vodeće bonitetne kuće, Dunn & Bradstreet i Fitch Ratings srušili hrvatski kreditni rejting, obrazlažući to nemuštom hrpom vatrogasnih mjera Sanaderove vlade i prognozom da će uskoro morati pozvati konjicu, tj. MMF.

Toga se, naravno, svi od Šukera na dalje boje kao vraga, jer bi strani plaćenici mogli imati nezgodne običaje objavljivanja što se i koliko bacilo u vjetar, koja je Sanaderova "pobjeda" zapravo čisto mazanje očiju javnosti i kako smanjiti javnu potrošnju.

To bi značilo rezanje plaća, automobila, kartica, mobitela, večera, odijela, satova i sličnih "sitnica" koje hrvatski dužnosnici svih razina i "menadžeri" državnih tvrtki smatraju normalnom naknadom za svoj glas za vladajuće.

Nadalje, moralo bi se reorganizirati hrpa ministarstava i agencija za "istraživanje ruda i gubljenje vremena" i priznati da se već godinama rade gluposti, bez ikakvog plana i reda. Ne kaže Šuker bez razloga da on zna što bi MMF napravio da dođe i da je bolje to napravimo samo. To je definitivno istina, no tako nešto u zemlji gdje se za par glasova u nekoj zabiti mora potrošiti par desetina milijuna kuna proračunskog novca kako bi se ostalo na vlasti nemoguća misija.

Naravno, ne treba sumnjati niti sekunde da će Sanader nestati iz javnosti na par dana, da bi nakon toga ispalio par pred i post izbornih parola o pobjedama svoje vlade i prešao preko prognoza da Hrvatska nije u stanju vraćati svoje obveze kao da je netko rekao da ima lošu frizuru. Doduše, to bi ga vjerojatno puno više pogodilo...

Piše: Metronom
22.05.2009. 07:56:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh