« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
MEDIJSKA NAGAĐANJA NETOČNA

Sanader neće tužiti salzburški zatvor za kršenje ljudskih prava

Ravnatelj zatvora Dietmar Knebel izjavio je za APA-u da je premetačina bila planirana i prije Sanaderova uhićenja te da su u njoj pronađeni neki predmeti koje zatvorenici ne smiju posjedovati

Ivo Sanader
Ivo Sanader (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

tužba

,

ljudska prava

,

zatvor Salzburg

Branitelji bivšeg premijera Ive Sanadera iz Zagreba opovrgnuli su danas da će tužiti zatvor u Salzburgu zbog kršenja njegovih ljudskih prava, to jest fotografiranja u pritvoru u kojem je od prosinca prošle godine. "Netočno je da će Ivo Sanader tužiti salzburški zatvor", izjavio je za Hinu jedan od njegovih branitelja iz Zagreba Goran Suić i opovrgnuo tvrdnje nekih medija da će bivši premijer tužiti Zemaljski sud u Salzburgu, u čijem je pritvoru već tri mjeseca.

Rekao je i kako su netočna medijska nagađanja da je zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Lazo Pajić tijekom ovotjednoga dvodnevnog posjeta Austriji ispitao Sanadera te da obrana "ima strategiju otezanja s izručenjem". "Upravo suprotno. Mi cijelo vrijeme tražimo da nam USKOK dozvoli uvid u spis kako bi se naš klijent mogao očitovati i izjasniti o zahtjevu za izručenjem", rekao je Suić, koji tvrdi da je jučer posjetio Sanadera u zatvoru, u kojemu su policajci u srijedu izveli premetačinu.

"Netočno je da će Ivo Sanader tužiti salzburški zatvor", izjavio je jedan od njegovih branitelja iz Zagreba Goran Suić.

Ravnatelj zatvora Dietmar Knebel danas je za austrijsku novinsku agenciju APA-u izjavio da je premetačina bila planirana i prije Sanaderova uhićenja te da su u njoj pronađeni neki predmeti i uređaji koje zatvorenici ne smiju posjedovati. Ravnatelj zatvora razgovarao je sa Sanaderom o njegovim fotografijama i snimkama u pritvoru koje su se pojavile na internetu. "Meni se zbog toga nije požalio", rekao je, dodajući kako je očito netko snimio Sandera u njegovoj ćeliji kroz špijunku te fotografije i videozapis stavio na internet. "Posljednji video koji se pojavio bio je jako dobre kvalitete. Ne može se isključiti mogućnost da je ta videosnimka napravljena u zatvoru modernim mobitelom", rekao je Knebel.

Ravnatelj zatvora u Salzburgu rekao je da se Sanader, naravno, ima pravo zbog toga žaliti jer je "u načelu riječ o povredi zone privatnosti". Prije nekog vremena u hrvatskim su se medijima pojavile fotografije Sanadera u zatvorskoj ćeliji u Salzburgu. Ravnatelj zatvora tada je odbio mogućnost da je Sanadera fotografirao netko od zaposlenika, a dodao je kako to nisu mogli učiniti ni zatvorenici jer nemaju mobitele ni drugu elektroničku opremu.

11.02.2011. 19:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh