« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
SLUČAJ HEP-TLM

Sanader konačno došao na sud s odvjetnicima

Sanader je kao osumnjičenik u slučaju HEP-TLM trebao svjedočiti još 27. siječnja, no kako je tada u tužiteljstvo došao bez odvjetnika ispitivanje je odgođeno za danas

Sanader pri uhićenju u Salzburgu
Više o

Ivo Sanader

,

TLM

,

afera u HEP-u

,

Županijsko državno odvjetništvo Zagreb

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader jutros je, u pratnji odvjetnice, nešto prije 10 sati došao u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo kako bi dao iskaz u slučaju HEP-TLM u kojem se šteta procjenjuje na oko 650 milijuna kuna, javlja Hina.

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković procijenila je da bi ispitivanje moglo potrajati oko 45 minuta.

Sanader je kao osumnjičenik u slučaju HEP-TLM trebao svjedočiti još 27. siječnja, no kako je tada u tužiteljstvo došao bez odvjetnika ispitivanje je odgođeno za danas.

U tom slučaju zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo već je podiglo optužnicu protiv bivšeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka, a mediji nagađaju da će Sanader nakon ispitivanja najvjerojatnije također postati optuženik.

Mravka se tereti da je, "postupajući po traženju i zaduženju dobivenom od Sanadera", zloupotrijebio položaj i ovlasti te od 2008. do kraja 2011. šibenskome TLM-u i mostarskom Aluminiju prodavao jeftinu struju, pri čemu je HEP navodno oštećen za 650 milijuna kuna.

Ta je optužnica podignuta nakon više od godinu i pol istrage, a njome se tereti i bivši Mravkov savjetnik umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Juričić.

Kapular je optužen da je od Mravka tražio da mu na račun HEP-a omogući ljetovanja za njega i njegovu obitelj u iznosu od 41 tisuću kuna, što je Mravak i odobrio.

Mravak je optužen i da je na traženje i u dogovoru s Jurčićem nekoliko puta, bez stvarne potrebe i osnove, naložio i odobrio razna plaćanja zaključivanjem fiktivnih ugovora o djelu i tako mu nezakonito pribavio 131 tisuću kuna, a HEP oštetio za 266 tisuća kuna, to jest za ukupno 307 tisuća kuna.

Uoči podizanja optužnice državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona protiv bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca i bivšeg direktora TLM-a Ivana Koštana, koji su bili pod sumnjom od početka istrage. Oni će biti svjedoci u postupku protiv Mravka.

Sanader je nedavno, zbog sličnih optužbi ispitan i u aferi Dioki, a nakon što je iznio kratku obranu, nije želio odgovarati na pitanja tužitelja.

13.02.2012. 11:26:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh