« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PASSAUER NEUE PRESSE:

Sanader je cijena ulaska Hrvatske u EU?

Njemački list piše da Hrvatska stoji pred untarnjim potresom kakav je Europa rijetko vidjela, a Sanader bi mogao biti cijena za ulazak u Uniju

Ivo Sanader
Ivo Sanader (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Ivo Sanader

,

Hypo banka

,

Passauer Neue Presse

,

Wolfgang Kulterer

Ivo Sanader, koji se na dužnosti predsjednika hrvatske vlade borio za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, na kraju bi mogao postati cijena za ostvarenje toga cilja, piše u svom komentaru za njemački list Passauer Neue Presse njemački poznavatelj prilika u jugoistočnoj Europi Norbert Mappes-Niediek.

"Europski kandidat Hrvatska stoji pred untarnjim potresom kakav je Europa rijetko vidjela", kaže Mappes-Niediek i dodaje da gotovo i nema ni veće državne tvrtke ni ministra koji nisu bili upleteni u mrežu "moćnog premijera".

Podsjeća kako je čitava Europa s oduševljanjem pratila način na koji je Sanader "očistio" HDZ. Sada je, kaže, vidljivo da je Sanader odlazak desnih snaga iz stranke plaćao novcem, među ostalim i Hypo Alpe Adria banke.

Na kraju komentara zaključuje da se Hrvatska, želi li ući u Europu, prvo mora obračunati s "čovjekom koji je Hrvatsku doveo na taj put". "To nije fer, ali je ispravno jer s ljudima prošlosti Hrvatska se neće snaći u Europi", zaključuje Mappes-Niediek.

Kulterer negira privatne veze sa Sanaderom

Bivši predsjednik uprave spomenute Hypo Alpe Adria banke Wolfgang Kulterer odbacio je medijske navode o svojim privatnim vezama sa Sanaderom. Kulterer "nikad nije studirao s Ivom Sanaderom u Innsbrucku niti je ikad s njim imao privatne veze", priopćio je Kultererov odvjetnik Ferdinand Lanker.

Sanader je u novinskim izvješćima prikazan kao "otvarač vrata" za Hypo Alpe Adria banku u Hrvatskoj, a Kulterer se navodno svojedobno hvalio svojim vezama sa Sanaderom. Potonji je također, po medijskim navodima, primao provizije pri posredovanju kredita, a navodno se iz Hrvatske preko Klagenfurta do Liechtensteina novac prevozio u torbama.

"Gospodinu dr. Wolfgangu Kultereru nisu poznate ni isplate provizije Ivi Sanaderu ni ilegalne pošiljke novca", tvrdi Kultererov odvjetnik i odbacuje sve optužbe. Stoga bi, kako se navodi dalje u priopćenju, Kulterer "izričito pozdravio" kad bi austrijske vlasti ispitale Sanadera u slučaju Hypo banke. Kulterer je navodno uvjeren da bi optužbe protiv njega u tom slučaju bile "potpuno sadržajno odbačene".

Nasuprot tomu, privatni detektiv Dietmar Guggenbichler izjavio je za dnevnik Salzburger Nachrichten da je Kulterer o Sanaderu govorio kao o "osobnom prijatelju". Vrpca s razgovorom snimljenom pri susretu u zračnoj luci u Klagenfurtu potkraj ljeta 2006. u posjedu je posebnog povjerenstva za Hypo banku u Klagenfurtu, tvrdi Guggenbichler koji smatra kako je jasno da je Kulterer trebao Sanadera kako bi Hypo banku etablirao na hrvatskom financijskom tržištu.

Sanadera u salzburškom zatvoru nema posebne uvjete

Za to vrijeme Ivo Sanader i dalje je u zatvoru u Salzburgu, a tamo nije dobio nikakve posebne uvjete, izjavio je upravitelj zatvora Dietmar Knebel u razgovoru za austrijsku novinsku agenciju APA. Sanaderov dnevni raspored u zatvoru ne razlikuje se od drugih pritvorenika i mogu ga posjetiti rodbina ili odvjetnici i s njima može razgovarati telefonom, izjavio je Knebel.

Bivši predsjednik hrvatske vlade u ćeliji ima televizor i radio. U maloj ćeliji, tipičnoj za austrijske zatvore, nalaze se dvije postelje. Zatvorska se uprava pobrinula da drugi zatvorenik u ćeliji odgovara Sanaderu, rekao je Knebel. Riječ je o 59-godišnjem odvjetniku specijaliziranu za gospodarstvo Friedrichu L. iz Salzburga, koji je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog pronevjere 2,8 milijuna eura svojih klijenata.

Sanader je danas bio na liječničkom pregledu, a nalaz je bio zadovoljavajući. "I psihički se osjeća dobro", izjavio je zatvorski upravitelj. Knebel će u utorak prije podne osobno posjetiti Sanadera u ćeliji i pitati ga ima li još nekih osobnih potreba. Omogućena mu je šetnja u dvorištu stotinu godina stare zatvorske zgrade, a i ćelija je neko vrijeme otvorena. (hina/metro-portal)

13.12.2010. 17:49:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh