« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
LEGALNO

Sanader ima diplomatsku putovnicu, danas se vraća u Hrvatsku?

Ivo Sanader je odvjetniku Mati Matiću i HDZ-ovcu Jerku Rošinu rekao da će se još danas vratiti u Hrvatsku

Putovnica
Putovnica (Flickr)
Više o

Ivo Sanader

,

Jerko Rošin

,

Sanader bijeg

,

diplomatska putovnica

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, za kojim je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo tjeralicu, legalno posjeduje diplomatsku putovnicu, saznaje Hina u petak u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana (Narodne novine 74/09), pravo na diplomatsku putovnicu i nakon isteka mandata imaju predsjednik Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, kazano je u MVPEI-u.

Sam će se vratiti?

Sanaderov sada već bivši odvjetnik Mate Matić je dao naslutiti da bi se bjegunac u Hrvatsku mogao vratiti već danas, doznaje Index.hr. Matić je još jučer rekao da se Sanader namjerava vratiti u zemlju kroz 3-4 dana, a danas je dodao da mu se čini da je Sanaderu dosta svega i da će vratiti ranije od planiranog. Kako je bivši premijer povezan s jednim slučajem na kojem Matić već radi za drugog klijenta, odvjetnik zbog sukoba interesa više ne može braniti i Sanadera.

"Po njegovom ponašanju mislim da će prekinuti svoje obveze i vratiti se danas", kazao je Matić, dodajući da mu Sanader u telefonskom razgovoru nije ostavio dojam posebno zabrinute osobe.

"Međutim, prvi puta vidim da je uznemiren zbog akcije koja se događa, zbog informacija koje kruže i medijskog pritiska", kazao je zagrebački odvjetnik koji zbog sukoba interesa ne može zastupati Sanadera.

Da se doista namjerava vratiti u Hrvatsku Sanader je navodno potvrdio i prijatelju iz HDZ-a Jerku Rošinu. Rekao je da će prekinuti službeno putovanje i svakako javiti USKOK-u.

"Gdje je ne znam, ali znam da nije na destinaciji u koju bi trebalo letjeti zrakoplovom. To sam zaključio jer je rekao da se odmah vraća, dakle nije vezan nekim letom", kazao je Rošin.

Raspisana tjeralica

Ivo Sanader u četvrtak je napustio Hrvatsku, a pri prelasku granice sa Slovenijom, kako se neslužbeno saznaje, koristio je diplomatsku putovnicu. Hrvatski sabor u četvrtak je ukinuo imunitet Sanaderu, a USKOK je, nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić na posebnom ročištu Sanaderu odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke, raspisao tjeralicu za bivšim hrvatskim premijerom.

Sanadera se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti i udruživanje za počinjenje kaznenog djela u slučaju Fimimedija te za nezakonito poslovanje HEP-a s Dioki grupom.(hina/metro-portal)

10.12.2010. 11:17:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh