« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
STJEPAN MESIĆ:

Sanader i Polančec kojem je voda do grla prebacuju probleme na mene

Predsjednik je nastavio medijsku konverzaciju s bivšim premijerom, ovaj put izrazivši i zabrinutost za njegovo zdravlje jer mu izgleda zbunjeno

(Vjekoslav Skledar/Cropix)
Više o

Ivo Sanader

,

Stjepan Mesić

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je, odgovarajući na novinarski upit što je bivši premijer Ivo Sanader mislio kada mu je poručio da "ne zaziva USKOK jer bi USKOK mogao uskočiti njemu i njegovim prijateljima", ocijenio da Sanader "nije mislio ništa".

Sanader i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, kojem je "voda do grla", žele prebaciti "loptu u nečiji drugi prostor", rekao je Mesić novinarima nakon obilježavanje 18. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u zračnoj luci Pleso.

"Na koju okolnost bi ja trebao nekome davati neku izjavu", upitao je Mesić podsjetivši kako je Sanadera tri puta tražio da razgovara s upravom Ine, ukoliko se ona prodaje ili ustupa. "Ako uprava Ine o tome ne zna ništa, a netko drugi pregovara bilo bi dobro da se ovi makar očituju", kazao je.

Istaknuo je kako mu je tek četvrti put Sanader rekao da je Polančec sve dogovorio. "Što je dogovorio", upitao je Mesić. Naglasio je da su ti ugovori toliko specijalizirani i s velikim brojem podataka, koje je mogao samo raditi tim koji se bavi "takvom specijalnom trgovinom u kojoj se trguje dionicama ili upravljačkim pravima". Mesić je kazao da se sada dobio ugovor, ali se ne zna tko je sve u tome sudjelovao.

"Tko je u ime Hrvatske sudjelovao u predaji upravljačkih prava i što je Hrvatska time dobila", istaknuo je.

Na upit zašto ga je Sanader nazvao lažovom Mesić je kazao da "to samo mogu neozbiljni ljudi". "Morao bi reći u čemu je laž? Ako kaže da nismo tri puta razgovarali, onda on laže", rekao je.

Smatra da je Sanader nervozan te kako bi bilo dobro da se odmori. "A možda se i liječi, ja ne znam što je s njim. U svakom slučaju meni je jako zbunjeno djelovao", kazao je Mesić.

Upitan zašto se premijerka Jadranka Kosor ne miješa u to Mesić je upitao "zašto bi se miješala u besmislice".

Predsjednik Mesić je na upit razmišlja li Hrvatska (kada nema financijskih sredstava za kupnju novih zrakoplova) o modelu nadzora zračnog prostora koji koristi Slovenija, odgovorio da će Hrvatska izabrati onaj model koji može financijski najlakše izdržati i koji osigurava sigurnost. "Nismo se još opredijelili", dodao je.

Na upit koliko su zrakoplovi stari kazao je da su svi zrakoplovi izvršili sve potrebne remonte te da se redovito održavaju.

"Pustimo neka oni koji su za to zaduženi obave svoj dio posla. O tome da je nešto konkretno već sada poznato, ja o tome ne znam", rekao je Mesić upitan je li bilo 'mutnih poslova' vezanih uz nabavu novih helikoptera ruske proizvodnje MI 171. Istaknuo je da, ako je bilo nedozvoljenih radnji, trebaju odgovarati oni koji su u njima sudjelovali.

Predsjednik Republike je, obzirom na uvjete u kojima radi, čistom peticom ocijenio rad zapovjednika HRZ-a i PZO-a generala Vlade Bagarića.

Zapovjednik Bagarić je na upit novinara pojasnio da će MIG-ovi 21 do 2013. godine štititi hrvatski zračni prostor te da HZO neće odlučivati što će se kupiti, već državni vrh. Istaknuo je da je prosječna ispravnost MIG-ova 21, od ukupnog broja, ove godine bila između 50 i 60 posto. To znači da je uvijek pet do osam aviona (od 12) bilo ispravno.

Predsjednik Mesić je, na novinarski upit što znači veća autonomija Vojvodine u Srbiji, podsjetio da je Slobodan Milošević ukinuo status pokrajine Kosovu i Vojvodini te je srušio i vodstvo Crne Gore. Smatra kako je, nakon samostalnosti Kosova, dobro da se vrati autonomija i Vojvodini. Osvrčući se na prigovore Hrvatskoj vezane uz priznavanje Kosova, Mesić smatra da oni nisu na mjestu već je Hrvatska samo priznala novu realnost. (hina/metro-portal)

11.12.2009. 16:02:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh