« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
HYPO DREAM TEAM

Sanader i Hypo banka ljubovali za 800 tisuća maraka

Austrijski Die Presse objavio je tekst u kojem se uz sumnjive poslove Hypo Banke navode Ivo Sanader, Milan Bandić, Vladimir Zagorec i Branimir Glavaš

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marko Miščević/Cropix)
Više o

Milan Bandić

,

HDZ

,

Branimir Glavaš

,

Ivo Sanader

,

Vladimir Zagorec

,

Hypo banka

,

financiranje kampanje

Nova saznanja o nedavno umirovljenom i rekordno brzo prežaljenom premijeru Ivi Sanaderu stižu iz zemlje u kojoj je započeo svoju poslovnu i političku 'karijeru'. Austrijski list Die Presse objavio je priču agencije APA naslovljenu "Bombastični detalji o poslovima koruške banke na Balkanu".

"Usred borbe za spas Hypo banke isplivali su novi detalji o poslovima te banke na Balkanu. Uz nerazjašnjene poslove s jednim bivšim generalom, radi se i o kreditu u čijem je ishođenju posredovao bivši hrvatski šef Vlade Ivo Sanader, koji je za to navodno dobio masnu proviziju", navodi Jutarnji list.

U tekstu se Ivo Sanader navodi kao najzaslužnija osoba za dolazak Hypo banke u Lijepu našu što je, kako i priliči jednom važnom poslovnom potezu, fino nagrađeno. Do te informacije, kao i cifre provizije od 800 tisuća njemačkih maraka za posredovanje u dobivanju 4 milijuna maraka teškog kredita, došli su austrijski novinari zahvaljujući izjavama dugogodišnjeg člana Uprave Hypo Grupe, Wolfganga Kulterera, koji je u međuvremenu u Austriji osuđen zbog lažiranja bilanci.

Popis imena za prste polizat

Banka je odbila komentirati napise u medijima navodeći da se radi o spekulacijama, a jednako su reagirali i svi ostali čiji je popis iznimno zanimljiv. Osim sumnji da je Hypo financirao predizborne kampanje HDZ-a, što su iz stranke naravno demantirali, u priči se spominje i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kojem je Hypo navodno odobravao kredite po iznimno dobrim uvjetima. Bandić također nije htio ništa komentirati, ali nije propustio pohvaliti se kako u dotičnoj banci ima kredit od 111 tisuća eura koji je dobio po istim uvjetima kao i ostali građani i koji, vjerojatno ne baš kao svi ostali građani, otplaćuje uredno.

Sljedeće ime koje se spominje je Vladimir Zagorec u čije je poslove s nekretninama Hypo također navodno vrlo sumnjivo ulagao, a radi se o kreditima od 260 milijuna eura za projekte u Puli, Rovinju, Hvaru i Dubrovniku.

Još jedno poznato ime spominje se kao 'središte poslovanja Hypo banke na istoku Hrvatske', a radi se naravno o našem osuđenom saborskom zastupniku i omiljenom bjeguncu Branimiru Glavašu. Detalji, na žalost, nisu spominjani ali uz gore navedena imena i njihove poznate odnose, nije teško zamisliti o čemu se radi.

Prijelaz s imena na geografske lokacije nije ništa manje zanimljiv jer se sumnjiva ulaganja, ovaj put teška 70 milijuna eura, nastavljaju s luksuznim slovenskim hotelima Kempinski koji se, nekim čudom, nalaze na hrvatskom teritoriju i to ni više ni manje nego u Savudriji.

Na kraju ostaje još par detalja iz austrijskog teksta u kojem se navodi kako medijsko kritiziranje Hypo banke i njenih sumnjivih poslova ne završava ponajbolje po novinare koji zagrebu ispod fine površine. Kao primjer navedeno je čak sedam novinara Glasa Istre koji su zbog takvih pokušaja prije tri godine morali potražiti novi posao.

Jedino pitanje, retoričko na žalost, koje se nakon svega postavlja je kako je moguće da austrijski novinari mogu, a hrvatski USKOK ne može?!

14.12.2009. 18:57:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh