« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
Sanader

Sanader će HSS-u ipak dati Ministarstvo poljoprivrede

Potpisan koalicijski sporazum, Sanader se odriče Čobankovića, Đ. Adlešič ipak ide u Vladu

Više o

HDZ

,

HSS

,

Josip Friščić

,

Đurđa Adlešič

PREDSJEDNIK HDZ-a i mandatar za sastavljanje Vlade Ivo Sanader potpisao je jučer s čelnicima HSS-a i HSLS-a Josipom Friščićem i Đurđom Adlešič koalicijski sporazum koji definira sve projekte buduće Vlade. Nakon što se se dogovorili o programu rada za iduće četiri godine kolacijski partneri nastavili su pregovore o kadrovima i novom ustroju Vlade.

Đurđa Adlešič u Vladu

HSLS, odnosno Đurđa Adlešič, doznaje se iz neslužbenih izvora, ne namjerava preuzeti mjesto ministrice obrane, no pretpostavlja se da bi mogla prihvatiti mjesto potpredsjednice Vlade. Sanader, piše Jutarnji list, Đurđi Adlešič nudi fotelju potpredsjednice Vlade za unutarnju politiku. - Prošlu smo Vladu podupirali iz Sabora, a u ovoj ćemo sudjelovati i dijeliti odgovornost - rekla je Adlešič pri potpisivanju sporazuma.

Sporazum na 119 stranica
Sporazum u čiju je izradu bili uključeno 360 stručnjaka, sadrži 119 stranica. Skrbnik koji kontrolira provođenje sporazuma je Damir Polančec. Kao glavne ciljeve sporazuma Sanader je naveo ‘deficit na nulu, smanjenje nezaposlenosti za 7 posto i rast BDP-a za 7 posto'. Šafu HSS-a Friščiću pri potpisivanju je zatajila olovka.

Prihvati li Adlešič Sanaderovu ponudu, Vlada će najvjerojatnije imati pet potpredsjednika - dva HDZova (Kosor i Polančec) te tri za partnere HSS, HSLS i SDSS, jer Sanader navodno Miloradu Pupovcu nudi mjesto potpredsjednika za vanjsku politiku. Sanader je jučer potvrdio da je po tom pitanju još uvijek sve otvoreno.

Iako su gotovo sigurno ostali bez dva resora na koja su računali - regionalnog razvoja i turizma - u HSS-u su jučer ipak malo odahnuli jer će prema neslužbenim informacijama uz potpredsjedničko mjesto u Vladi dobiti i Ministarstvo poljoprivrede, iako je Sanader izjavio da je Petar Čobanković tu funkciju odradio dobro i da je najizgledniji kandidat za novog ministra poljoprivrede.

HSS-u pravosuđe

O ponuđenoj kadrovskoj križaljci danas prijepodne raspravljat će i Predsjedništvo HSS-a. Svi očekuju da Josip Friščić ipak uđe u Vladu i postane potpredsjednik, ali i da uz poljoprivredu dobiju još jedan resor. Neslužbeno se čuje kako im je ponuđeno i mjesto ministra pravosuđa, koje bi od dosadašnje ministrice Ane Lovrin preuzeo potpredsjednik stranke i bjelovarski župan Damir Bajs.

Piše: MEX
09.01.2008. 14:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh