« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NE KAŠTIJUN:

Sanacija odlagališta Kaštijun je neprihvatljiva za stanovnike Medulina

"Inspekcija šuti dok Jakovčić muti", poručili su prosvjednici ispred ureda građevne inspekcije u Pazinu

(Srećko Niketić/Cropix)
Više o

odlagalište otpada

,

Medulin

,

Istra

,

Pazin

,

Ne Kaštijun

,

Kaštijun

Dvadesetak mještana Medulina, članovi Građanske inicijative "Ne Kaštijun", prosvjedovalo je danas ispred ureda građevne inspekcije u Pazinu jer se, kako tvrde, "više godina oteže sastavljanje službene isprave o nezakonitoj sanaciji starog odlagališta otpada Kaštijun".

Sanacija Kaštijuna počela je 2006., no od tada "građevna inspekcija nije sastavila nikakvu službenu zabilješku", a i da jest, "do danas o tome nije službeno obaviještena medulinska općina", rekao je koordinator Građanske inicijative Božo Benčić. Zatražio je da se provjeri posjeduje li investitor radova svu potrebnu dokumentaciju te je li u skladu sa zaštitom okoliša i zdravlja ljudi.

Sanacija dosadašnjeg odlagališta Kaštijun, koja je u tijeku, za mještane Medulina je neprihvatljiva jer se, među ostalim, izvodi prekrivanjem zemljom i ozelenjavanjem 50 godina starog smetišta. Stoga bi, drže prosvjednici, trebalo najprije iskopati sve nekontrolirano odloženo smeće te sirovine odvesti na recikliranje.

Prosvjednici smatraju kako državna tajnica za inspekcijske poslove Josipa Blažević-Perušić i načelnik odjela građevne inspekcije u Pazinu Boris Bervida višegodišnjim otezanjem sastavljanja službene isprave o, kako tvrde, nezakonitu saniranju toga odlagališta pogoduju nezakonitim radnjama.

Oboružani zviždaljkama i transparentima s natpisima "Inspekcija šuti dok Jakovčić muti", "Dosta neopravdane županove samovolje", "Istrani zaslužuju najbolje ekološko rješenje", prosvjednici su pozvali načelnika Bervidu da se očituje o svojim postupcima. No u međuvremenu je stiglo priopćenje ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u kojemu se navodi da je taj prosvjed "pritisak jedne od suprotstavljenih strana u raspravama o Kaštijunu na inspekciju i njezin rad" te da će rezultati inspekcijskog nadzora biti objavljeni kad nadzor završi.

Benčić je rekao nazočnima da udruga "Ne Kaštijun" želi surađivati sa svima koji žele očuvati zdrav okoliš za budućnost te da prosvjeduju zbog "nebrige i nesuradnje resornog ministarstva i odjela za inspekcijske poslove u Pazinu". (hina/metro-portal)

19.03.2010. 17:47:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh