« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
oprezno u prometu!

Samoanski vozači ljuti jer će morati voziti po suprotnoj strani ceste

Samoa je kao prva zemlja u gotovo 40 godina odlučila vožnju prebaciti s jedne strane ceste na drugu, s desne na lijevu, a Samoanci se mole da ne dođe do izbijanja nereda

(Getty Images)
Više o

prometne nesreće

,

cestovni promet

,

automobilska nesreća

,

vozači

,

vožnja

,

Samoa

Kritičari su predvidjeli prometni kaos na tom pacifičkom otoku-državi koji ima 180.000 stanovnika, a vlasti su iz predostrožnosti zabranile prodaju alkohola na tri dana, rekao je samoanski premijer u ponedjeljak.

Tisuće ljutih Samoanaca prosvjedovale su na ulici, a jedna je skupina – Narod Protiv Promjene Strana (PASS) – neuspješno dovela u pitanje ustavnost promjene na Ustavnom sudu te zemlje.

Protivnici su također noću polijepili plakate koji prikazuju ceste okružene križevima te su vandalizirali novopodignute znakove koji upozoravaju vozače da se drže lijeve strane ceste.

Vozači autobusa zatražili su od vlade kompenzaciju troškova promjene strane putničkih vrata i volana.

Promjena s vožnje po desnoj strani prometnica na lijevu stranu stupila je na snagu u ponedjeljak u šest sati ujutro po lokalnom vremenu.

Ponedjeljak i utorak proglašeni su neradnim danima kako bi se ljudi privikli na promjenu, a prodaja alkohola zabranjena je na tri dana.

Vlada kaže da će se oštro provjeravati primjena sigurnosnih pojaseva, a postavljeni su i novi ležeći policajci kako bi se spriječile eventualne nesreće.

Samoanska vlada želi uskladiti promet na Samoi s Australijom i Novim Zelandom kako bi potaknula 170.000 iseljenih Samoanaca da rođacima u domovinu pošalju rabljena vozila s upravljačem na desnoj strani. Vlasti će, međutim, i dalje dopuštati vozila s upravljačem na lijevoj strani.

Oko 70% svjetskog stanovništva vozi desnom stranom ceste, ali mnoge zemlje, poglavito nekadašnje britanske kolonije, i dalje voze lijevom stranom.

Mnoge su zemlje tijekom godina promijenile stranu, uključujući Švedsku 1967., Island 1968., Nigeriju 1972. i Ganu 1974. Samoa je u tom pogledu jedinstvena, budući da je jedina zemlja koja je prešla u suprotnom smjeru. (Hina/ metro-portal)

07.09.2009. 20:29:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh