« Biznis
objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan
EHHH...

Samo svaki peti zaposlenik dobio je bonus

Svaki peti zaposlenik nagrađen je bonusom za rad u izvanrednoj situaciji i to u prosječnom iznosu od 1200 kuna

Nisu se baš pokazali...
Nisu se baš pokazali... (Arhiva)
Više o

zaposlenici

,

bonus

Bez sumnje, iza većine poslodavaca u Hrvatskoj je zahtjevna i iscrpljujuća godina.

Mnogi su se mučili s padom poslovanja i zadržavanjem radnika, drugi su bili prisiljeni staviti 'ključ u bravu', a kod dijela poslodavaca je došlo do naglog povećanja količine posla zbog čega su njihovi zaposlenici morali više 'potegnuti' i uložiti dodatni trud kako bi se prilagodili novim okolnostima.

MojPosao je preko servisa MojaPlaća istražio jesu li se, i u kojoj mjeri, tvrtke i financijski odužile svojim radnicima za uložene napore i rad tijekom pandemije.

Prosječni iznos bonusa - 1200 kuna

Rezultati istraživanja otkrivaju kako je svaki peti radnik (19%) u proteklih deset mjeseci dobio novčanu naknadu za rad u izvanrednoj situaciji.

Bonus su najčešće dijelile tvrtke koje posluju u sektoru trgovine (25% radnika je primilo bonus), transporta (23%) te zdravstva (23%), a posebno sklone nagrađivanju angažmana svojih zaposlenika bile su velike tvrtke s više od 100 zaposlenih (28%).

S obzirom na tip vlasništva tvrtke, novčani bonus u najvećoj mjeri su dobili zaposleni u privatnim tvrtkama i to stranih vlasnika (22%) te radnici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (19%).

Ispitanici zaposleni u javnoj i lokalnoj samoupravi su znatno rjeđe dobivali novčane nagrade za svoj rad tijekom krize (11%).

Prosječni iznos bonusa za rad u izvanrednim okolnostima je iznosio 1200 kuna, s time da je on bio nešto viši u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (1260 kuna) nego u kompanijama domaćih vlasnika (1062 kune).

Kod trećine je došlo do povećanja količine posla

Tijekom krize, polovica radnika (48%) nije iskusila promjenu količine posla. S druge strane, trećina ispitanika (34%) je potvrdila kako su tijekom pandemije radili više nego ranije, dok je kod petine zaposlenih(18%) došlo do smanjenja obujma posla.

Nešto više od polovice ispitanika (58%) navodi kako tvrtka u kojoj rade posluje jednako kao i prije pandemije, 16% ističe kako su tvrtkini poslovni rezultati sada bolji, dok 27% tvrdi kako je njihova kompanija doživjela pad poslovanja.

Očekivano, financijski bonus je češće isplaćivan zaposlenicima kojima se povećala količina posla (25%) te onima čije tvrtke danas posluju bolje nego prije početka krize (30%).

26.01.2021. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh