« Film
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
WIM WENDERS

Samo šašavi mogu sanjati o Oscaru

Među ovogodišnjim kandidatima za najveću filmsku nagradu Oscar nalazi se i njemački redatelj Wim Wenders s filmom "Pina"

Wim Wenders je veseo zbog nominacije
Više o

nominacije za Oscara

,

Wim Wenders

,

3D filmovi

,

Pina

„Ludo se radujem! Radujem se zato što nominacijom za Oscara nije samo već sada nagrađen film već i Pina Bausch kao i plesači s njezine Škole plesa u Wuppertalu. Svi koji smo radili na ovom filmu željeli smo njime Pini izgraditi jednu vrstu spomenika. Nominacijom filma je naša misija dosegla vrhunac!", izjavio je Wim Wenders nakon što je primio vijest kako je njegov film "Pina" nominiran za ovogodišnju filmsku nagradu Oscar u kategoriji za najbolji dokumentarni film.

Treba u svakom slučaju naglasiti da je Wendersova Pina, snimljena u 3D tehnici ujedno i prvi film ovakvog tipa nominiran za Oscara uopće. Osim toga, činjenica da je nominiran upravo u ovoj kategoriji je prema mišljenju njemačkog redatelja također nešto posebno, budući da „Pina" nije tipičan, klasični dokumentarac. „U njemu ima mnogo fiktivnih elemenata, primjerice, ples sam po sebi je nešto nestvarno, fiktivno. Za nas je bilo već veliko priznanje da je njemačka filmska komisija odlučila u SAD poslati upravo ovaj film. No, sada kad smo doista nominirani za Oscara, zahvaljujući hrabrosti žirija Filmske akademije, ne mogu vam uopće reći koliko se radujem, koliko to znači za njezine plesače, za Pinu kao plesačicu i koreografkinju, kao i za sam njemački dokumentarni film", rekao je Wim Wenders.  

Scena iz filma "Pina"

On sam je po drugi put nominiran za ovu nagradu. Prvi put, 2000. godine, Wenders se natjecao filmom „Buena Vista Social Club", no ostao je praznih ruku. „Pina" bi mu doista mogla donijeti više sreće. Film koji je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu, uvelike je hvaljen i od publike i od kritike. On govori o preminuloj njemačkoj kultnoj plesačici i koreografkinji Pini Bausch koja je u Wuppertalu osnovala i svoju Školu suvremenog plesa. U filmu su prikazani pojedini dijelovi iz njezinih predstava, kao i originalne snimke njezinog specifičnog rada s plesačima iz njezine trupe budući da je riječ o 3D tehnici, gledatelji gotovo kao u živo mogu doživjeti svu ljepotu pokreta, plesa i osjećaja.

Nominacija za "dječaka od 82 godine"

Sa sličnim oduševljenjem vijest o nominaciji za ovogodišnjeg Oscara dočekali su i mnogi drugi nominirani filmski umjetnici. Primjerice francuski redatelj Michel Hazanavicius, čiji je film „The Artist" nominiran u kategoriji za najbolju režiju i originalni scenarij izjavio je kako se „može sanjati o francuskoj filmskoj nagradi Cesar ali da samo šašavi mogu sanjati o Oscaru".

Christoper Plummer, glumac nominiran za sporednu mušku ulogu u ljubavnoj komediji „Početnici", rekao je kako je „nominacija jednom mladom glumcu od 82 godine daje veliku motivaciju za dalje". Naime, ukoliko doista dobije Oscara, Plummer će biti najstariji glumac u povijesti ove nagrade koji ju je dobio. Do sada je rekord držala Jessica Tandy koja je Oscara dobila u 80-toj godini starosti za glavnu ulogu u filmu „Vozeći gospođicu Daisy".

Nominaciji se izuzetno raduje i Brad Pitt. Film „Drvo života" Terrencea Malicka nominiran je u čak tri kategorije, između ostalog i za glavnu mušku ulogu koju tumači upravo Pitt. „Već sam se bojao da je ovaj film zaboravljen", rekao je holivudski glumac.

Od starih majstora i majstorica, ove su godine ponovno nominirani Meryl Streep za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Thacher u filmu „Čelična dama" kao i Woody Allen. Njemu je Filmska akademija očigledno oprostila stare grijehe da nikada osobno nije došao ni po jednog Oscara (kojih nije bilo malo). Njegova „Ponoć u Parizu" natječe se u čak četiri kategorije, između ostalih i za najbolji scenarij.

Kao najveći favorit vrijedi film Martina Scorsesea „Hugo Cabaret", koji se natječe u 11 kategorija. Hrvatski film „72 sata" Danila Šerbedžije nažalost nije „prošao" za kategoriju najboljeg stranog filma.

Piše: Željka Telišman / DW
26.01.2012. 18:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh