« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
A CIJENE RASTU

Samo 39 posto Hrvata potroši sav kupljeni kruh

Iako je vrijeme krize, Hrvati očito još uvijek nisu naučili štedjeti jer više od polovice kućanstava ne potroši kupljeni kruh

kruh hrvatska kućanstva
kruh hrvatska kućanstva (Shutterstock)
Više o

kruh

,

poskupljenje kruha

Hrvati bacaju jako puno kruha Iako je vrijeme krize. Naime, više od polovice hrvatskih domaćinstva ne potroši sav kupljeni kruh, pokazuju rezultati istraživanja agencije GfK Hrvatske.

Istraživanje je provedeno u srpnju na reprezentativnom uzorku od tisuću građana Hrvatske starijih od 15 godina osobnom anketom u kućanstvu.

Samo 39 posto kućanstava potroši sav kupljeni kruh, a 47 posto ostatak nepotrošenog kruha koristi za izradu mrvica, daje za hranu uzgajivačima domaćih životinja i sl.

Višak kruha uglavnom baca 14 posto kućanstava, pokazuju rezultati istraživanja.

>> Vlada će učiniti sve da ne poskupi kruh

Anketa GfK-a je pokazala da se najviše kupljenog kruha potroši u Istri s Primorjem gdje se pojede oko 54 posto kupljenog kruha. Slijede Lika, Kordun i Banovina sa 53 posto i Slavonija sa 44 posto, dok je najmanja iskorištenost kupljenog kruha u Dalmaciji (35 posto) i Zagrebu s okolicom (37 posto).

U slučaju organiziranog skupljanja starog kruha kao sekundarne sirovine, 79 posto kućanstava rado bi se odazvalo takvoj akciji i posebno bi odlagali neiskorišteni kruh, a 17 posto ne bi bilo spremno posebno odlagati viškove kruha, dok ih četri posto ne zna.

Odlaganje kruha kao sekundarne sirovine najviše bi podržala kućanstva u Dalmaciji (87 posto), a slijede Istra s Primorjem (82 posto) i Slavonija (81 posto). (hina/metro-portal)

09.08.2010. 14:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh