« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
OPREZNO

Šalice od prirodnog materijala koje vas mogu ubiti

Nedavnim ispitivanjem stručnjaci su ustanovili da kava ispijana iz šalice od bambusa često sadrži znatnu količinu melamina, a riječ je o opasnom spoju

Opasno!
Opasno! (Arhiva)
Više o

bambus

,

melamin

,

šalice

Šalice od bambusa popularne su jer su, tvrde proizvođači, blage za okoliš i mogu se više puta upotrijebit te ih ne treba baciti kao jednokratnu plastičnu čašicu svaki put kada se naruči kava za van, no one su i štetne po zdravlje.

Nedavnim ispitivanjem stručnjaci su ustanovili da kava ispijana iz šalice od bambusa često sadrži znatnu količinu melamina, a riječ je o opasnom spoju.

Njemački časopis za ispitivanje potrošača Stiftung Warentest ustanovio je da je više od d polovice bambusovih šalica koje je testirao sadržalo tragove štetne plastike. To znači da svako tko ispija kavu iz bambusove šalice ispija i opasnu plastiku.

Razlog leži u tome što fino samljevena bambusova vlakna zahtijevaju neku vrstu ljepila koje se koristi da bi šalica dobila željeni oblik, a krivac je melaminska smola.

Ako se plastika valjano obradi te ako nikada nije izložena temperaturi višoj od 70 stupnjeva Celzijevih, nikakve količine štetne tvari ne prenose se u piće, kazali su ispitivači.

Ali tipična temperatura kave prelazi 70 stupnjeva Celzijevih kada se ulijeva u šalicu. Formaldehid, drugi sastojak pronađen u šalicama, može nadražiti oči, kožu i dišni sustav pa čak izazvati rak. Postoje sumnje da bi melamin mogao biti krivac za bolesti mokraćnog mjehura i bubrega.

Autori ispitivanja kritizirali su proizvođače zbog varanja potrošača. Neki proizvođači navode, primjerice, da je njihova šalica biorazgradiva. Međutim, to se ne odnosi na šalice obogaćene plastikom.

Recikliranje je također otežano jer mješavina se ne može razlagati na sastojke.

Zaključak potrošačima je da umjesto šalice od bambusa radije kupe višekratnu šalicu od nekog drugog materijala, primjerice šalicu od inoksa, porculana ili polipropilena.

29.07.2019. 13:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh