« Televizija
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
TV RECENZIJA

Saga i Martin protiv eko terorista

Autoru serije Hansu Rosenfeldtu nije u drugoj sezoni bilo lako ostati na spektakularnoj razini koju je ponudio u prvoj

Druga sezona je opet sjajna
Druga sezona je opet sjajna (Arhiva)
Više o

druga sezona

,

serija Most

,

Saga

,

Martin

Saga plače", tako bi se parafrazirajući jedan od najpoznatijih reklamnih slogana u povijesti filma, onaj za „Ninočku" - „Garbo se smije", mogla promovirati druga sezona „Mosta", dansko-švedske serije koja trenutno, nakon završetka „Killinga" i „Borgena", predstavlja ono najbolje što skandinavska televizijska produkcija može ponuditi.

Naime, prva sezona predstavila je vjerojatno najzabavniji detektivski par koji smo ikad imali prilike gledati na TV, švedsku policajku Sagu Norén (Sofia Helin), hiperracionalnu radoholičarku koja po svoj prilici boluje od Aspergerovog ili nekog sličnog sindroma a koji joj onemogućava normalnu socijalizaciju, te njezinog danskog partnera Martina Rohdea (Kim Bodnia) koji predstavlja njezinu potpunu suprotnost. Martin je pravi socijalit koji osobito kvalitetne interakcije ostvaruje sa ženama, a jedna takva interakcija, veza s partnerovom ženom, imala je za posljedicu seriju spektakularnih, osvetničkih zločina od kojih je sačinjena prva sezona „Mosta" koja završava smrću Martinova sina.

Stoga ga u drugoj sezoni, trinaest mjeseci kasnije, zatječemo u samačkom hotelu, opsjednutog slikama bivšeg partnera, überzločinca koji je skrivio sav onaj užas prošle sezone, a osim gubitka sina Martina tišti što je ostao i bez obitelji budući da supruga više ne želi s njime živjeti. Suprotno od njega, Saga je upravo zahvaljujući Martinovoj pomoći osvijestila vlastite emocionalne i socijalne hendikepe te ih pokušava nadoknaditi čitajući self help literaturu te vezom s mladićem koji joj je uselio u stan.

Autoru serije Hansu Rosenfeldtu nije u drugoj sezoni bilo lako ostati na spektakularnoj razini koju je ponudio u prvoj, ponajmanje je mogao ponoviti dosjetku s početka serije - razrezani leš sastavljen od dva tijela ostavljen na sredini mosta, graničnoj crti Švedske i Danske, no to ne znači da uvodna sekvenca nije atraktivna, dapače: riječ je o brodu bez posade koji je izašao iz dozvoljene linije kretanja i završio u stupu onog istog Øresund mosta kojim je počela i prva sezona.

Na intervenciju dolazi Saga i u brodu pronalazi četvero zavezanih i bolesnih ljudi na granici svijesti. Do kraja prve epizode otkrit će kako su svo četvero zaraženi plućnom kugom te kako je to samo početak serije brutalnih napada skupine eko terorista. No, baš kao što su u prvoj sezoni zločini s političko-socijalnom motivacijom zapravo skrivali sasvim osobne motive, tako su i ovi eko-teroristi tek vrh sante zločinačkih namjera koju će Saga pokušati otkriti uz pomoć svog starog i posrnulog partnera Martina.

Cijelu recenziju druge sezone serije „Most" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

02.08.2014. 15:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh