« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

SAD: Zubari već uzimaju matične stanice iz zubiju

Fotografija vijesti
Više o

matične stanice

,

zubi

Znanstvenici su uspjeli kreirati matične stanice iz tkiva koje je uzeto iz izvađenog umnjaka desetogodišnje djevojčice.

Otkriće japanskih znanstvenika olakšat će čuvanje matičnih stanica i omogućiti da se izbjegne pitanje etike koje se dosad postavljalo jer su jedini izvor matičnih stanica bili ljudski embriji. Istraživači tvrde da su umnjaci, kao izvor matičnih stanica koje bi se koristile u istraživačke svrhe, idealna zamjena za ljudske embrije. Matične stanice, koje su znanstvenici  pronašli u umnjacima djevojčice, nastavile su se uspješno razvijati u laboratorijskim uvjetima. Ovo otkriće ima dvostruko značenje. Izbjeći će se pitanje etike koje se postavlja uvijek kada se radi o istraživanjima na ljudskom embriju, jer su umnjaci ionako predodređeni da budu izvađeni. Također, za istraživanje su korišteni zubi koji su izvađeni prije tri godine, a zatim zamrznuti. To znači da skladištenje izvora matičnih stanica neće biti nikakav problem.

U Americi su stomatolozi već počeli nuditi usluge skladištenja matičnih stanica uzetih iz umnjaka, ali i mliječnih zuba.

Znanstvenici smatraju da su ova istraživanja vrlo bitna jer matične stanice imaju sposobnost da se razviju u bilo koje druge stanice, a to bi pomoglo u liječenju potencijalno smrtonosnih bolesti kao što su dijabetes i karcinomi.      (IĆ)

04.09.2008. 22:05:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh