« Svijet
objavljeno prije 13 godina
UNDERCOVER

SAD želi internet u sjeni

Obamina administracija financira razvoj paralelnog interneta i mobilnih tehnologija za disidente

Internet bez kontrole vlada koje SAD ne vole
Internet bez kontrole vlada koje SAD ne vole (Shutterstock)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

disidenti

,

internet u sjeni

Nova varijanga Glasa Amerike je na pomolu, a u razvoj su uključeni razni profili ljudi, od diplomata preko vojnih inženjera, programera i mladih disidenata iz autokratskih režima širom svijeta. Za provedbu je zadužena najveća zagovornica programa, državna tajnica Hillary Clinton i njeno ministarstvo.

Želja Amerike je, barem deklarativno, omogućavanje pozitivnih promjena u nedemokratskim režimima, drugim riječima, pomoći disidentima da se organiziraju i suprotstave režimu kao što je to uspjelo Egipćanima predvođenim Googleovim inženjerom Waelom Ghonimom.

State Department trenutno financira stvaranje nevidljive bežične mreže koja bi bila dostupna disidentima u Iranu, Libiji i Siriji i pomoću koje bi mogli učinkovito komunicirati bez straha od mogućnosti da ih vlada ulovi na djelu.

Uz to, razvijaju se tajne neovisne mreže mobilne telefonije, obične tehnološke igračke pretvaraju u moćne internet čvorove u poslovnim torbama. Ovaj projekt dobio je dva milijuna dolara podrške od State Departmenta s ciljem da se takva torba može prošvercati preko granice u željenu zemlju, gdje postaje glavni čvor bežične komunikacije s pristupom globalnom internetu.

Slične inicijative već postoje, pa se tako saznalo da su u Afganistanu potrošili preko 50 milijuna dolara na stvaranje neovisne mreže mobilne telefonije preko repetitora u vojnim bazama, što je onemogućilo talibanima presjecanje komunikacijskih veza između vladinih snaga.

12.06.2011. 21:40:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh